Justitia din Turcia ordona Facebook sa interzica paginile care il insulta pe Profetul Mahomed

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Vineri 30 Ianuarie 2015 06:53
Data publicarii: Marti 27 Ianuarie 2015 12:18
Categorie: Smart things
facebook

Justitia turca a ordonat Facebook sa interzica paginile al caror continut constituie o "insulta" la adresa imaginii Profetului Mahomed si a amenintat ca va interzice accesul la reteaua de socializare in Turcia daca aceasta nu se va supune.

Anuntata duminica seara, decizia tribunalului din Ankara a fost comunicata autoritatii administrative care se ocupa de telecomunicatii (TIB) si furnizorilor de Internet, a precizat agentia de presa guvernamentala Anatolia.

In urma cu 15 zile, un tribunal din Diyarbakir a interzis deja difuzarea pe Internet a reproducerii unei caricaturi a Profetului publicata de saptamanalul satiric francez Charlie Hebdo dupa atacul jihadist impotriva sa din 7 ianuarie, soldat cu 12 morti.

O ancheta judiciara a fost deschisa la Istanbul impotriva a doi jurnalisti ai cotidianului de opozitie Cumhuriyet care si-au ilustrat editorialele cu aceeasi caricatura a lui Mahomed, considerata insultatoare in lumea islamica.

In aceasta caricatura a lui Luz, un Mahomed cu lacrimi in ochi tine o pancarta pe care scrie "Eu sunt Charlie", sloganul scandat de milioane de manifestanti care au defilat in Franta si in strainatate pentru a condamna atacurile jihadiste soldate cu 17 morti in trei zile la Paris.

In iarna trecuta, Guvernul islamo-conservator a blocat deja temporar accesul la retelele de socializare YouTube sau Twitter pentru a impiedica difuzarea unor inregistrari piratate ale conversatiilor telefonice care il implicau pe actualul sef al statului Recep Tayyip Erdogan si anturajul sau intr-un scandal de coruptie.

Aceste decizii i-au adus lui Erdogan critici vehemente in intreaga lume.

Puterea turca a votat apoi o lege care faciliteaza blocarea administrativa a unor site-uri de Internet dar acest text a fost cenzurat de Curtea Constitutionala.

Deputatii partidului de guvernamant au depus totusi in Parlament un amendament la un proiect de lege care ii autorizeaza pe premier si pe unii ministri sa inchida un site, fara o decizie a justitiei, in numele securitatii nationale si protectiei vietii private.

Acest nou text trebuie discutat in aceasta saptamana in sedinta plenara in Parlament.

facebook Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Avertismentul ministrului britanic de Externe: Romania ar putea fi punct de tranzit pentru teroristii din Statul Islamic
Avertismentul ministrului britanic de Externe: Romania ar putea fi punct de tranzit pentru teroristii din Statul Islamic
Manifestatie in Turcia in memoria atacatorilor de la Charlie Hebdo.
Manifestatie in Turcia in memoria atacatorilor de la Charlie Hebdo. "Suntem toti Kouachi"
Klaus Iohannis
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate
Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018
iLikeIT. Jocurile săptămânii
Ore de istorie, predate cu ajutorul unor jocuri: „Merg la sufletul copiilor”
Personalul hotelier, înlocuit în tot mai multe locații din lume de roboți
Momentul în care acumulatorul unui smartphone explodează
Icee fest
Netflix, Google și Facebook pe aceeasi scenă cu The New York Times, CNN, El Mundo, Social Chain și Discovery