iLikeIT. Viitorul se schimba sub ochii nostri. Iata 6 gadgeturi care ne vor schimba comportamentul in urmatorii 5 ani

Dată publicare: 06-12-2014 10:42
Dată actualizare: 08-12-2014 07:08


Tehnologia este cea care ne-a schimbat stilul de viata. Ne ajuta sa muncim mai mult si mai repede, sa castigam timp... Pe care, in fine, il consumam butonand tablete, telefoane inteligente, laptopuri sau console.

George Buhnici va propune sase gadgeturi care, zice el, ne vor schimba comportamentul in urmatorii 5 ani. Au functii simple, dar destepte, si sunt acel pas inainte pe care il asteptam cu totii. Avem, spre exemplu, calculatorul cat un card de camera foto. Sau bratara care face ca tu sa devii Harry Potter, iar muzica sa se auda...mai tare. Orice om are dreptul sa calatoreasca. Si orice telefon ar trebui sa vina, la pachet, cu un ... kit de teleportare. Cum suna?

Pana cand vom ajunge, totusi, la episodul Star Trek al existentei noastre, sa ne consolam cu lucruri palpabile, precum ochelarii dezvoltati de Oculus Rift pentru telefoanele Galaxy Note 4. Smartphone-ul il cuplezi in device, va imparti ecranul in doua, si imaginea e vazuta prin aceste doua lentile. Le permite dezvoltatorilor sa creeze aplicatii diferite si cine stie unde iti poate calatori mintea.. Cu ajutorul lor poti sa zbori sau sa pilotezi masini de curse. Pretul vehiculat pe site-urile de specialitate: 190 de dolari. O tehnologie fascinanta, la indemana oricui, asadar.

Cum imaginea e totul, o alta tehnologie isi propune sa darame piata camerelor foto profesionale. Si-asa decimata de mobilele tot mai performante. Ei bine, si acest gadget implica un telefon inteligent. Se numeste QX1 si vine de la Sony. Este un dispozitiv care se leaga la smartphone-ul cu Android sau iOS si care poate primi obiective profesionale.

Ca sa intelegem cum va evolua tehnologia in viitor, nu strica sa ne uitam in trecut si sa ne aducem aminte de calculatorul Pentium 4 de acum 10 ani. Acum, toata tehnologia incape pe un Intel Edison, cel mai mic computer. Il poti introduce in tot felul de sisteme, ca sa iti faci casa desteapta. Si nu doar atat. Intel Edison ar putea fi integrat intr-un frigider, de exemplu. Sa iti spuna ca iti lipsesc anumite alimente si sa dea comenzi pe net. Sau intr-o cana care sa se aprinda si sa te bata la cap sa bei apa. De fapt, poate sa faca orice. Iar daca o cana a putut sa devina mai desteapta, de ce nu si... usa de la intrare? Incepand cu yala, neschimbata de sute de ani. Daca la masini nu mai e sa scoti cheia din buzunar pentru a le porni, de ce sa nu facem la fel si acasa? Apropiem smartphoneul si in cateva secunde usa s-a descuiat. Am mai vazut usi deschise prin telefon, dar usa de care vorbim nu are nevoie de curent. Isi ia energia prin NFC.

Tehnologia e un fel de mura-n gura. Functioneaza cu orice telefon dotat cu NFC. Evident, datele sunt criptate si numai dispozitivele autorizate pot deschide yala. Nu ar trebui sa coste mai mult o suta de euro.

Se pare ca astrele se aliniaza pentru o ...disparitie a mai multor obiecte utile. De fapt, o transformare a lor. Pun pariu ca ai cel putin doua telecomenzi prin casa. Ce-ai zice daca le-ai schimba pentru o bratara care ti-ar permite sa te joci de-a Harry Potter? S.F.? Deloc! Bratara este disponibila la precomanda pentru 199$. Dar...trebuie s-o alegi pe cea de care ai nevoie. Adica cea pentru consola de jocuri nu merge pentru prezentarile de powerpoint.

Iar daca iti plac accesoriile la purtator .. retine si Qardio Core. In loc de traditionalul Holster, acest gadget se lipeste pe piept si iti face un... EKG permanent. Te poate avertiza, cu o saptamana inainte, daca, din intamplare, creste riscul sa faci un infarct.

Desi au depasit faza de proiect, cele mai multe gadgeturi de acest gen nu sunt disponibile pe piata. Sa speram ca vor fi. La fel cum ne dorim ca alte tehnologii, inca inaccesibile, dar cu puteri nebanuite de a schimba lumea, sa devina realitate.