iLikeIT. Imprimantele 3D ar putea in curand sa printeze organe, oase si piele. Cum functioneaza un astfel de aparat
Imprimarea 3D e o solutie tot mai des folosita - in medicina, spre exemplu. La iLikeIT vedem cum arata un asemenea dispozitiv si la ce este bun
Tehnologia e numitorul comun pentru un viitor frumos... si sanatos. Mai ales atunci cand vorbim despre imprimarea 3D. O revolutie in ultimii ani pentru cercetare, indiferent ca ne referim la zona medicala sau la industria auto. Dispozitivele au aparut si la noi. Au preturi tot mai accesibile - de pe la 3.000 de lei in sus, deocamdata - si se folosesc mai des in scoli. Facem, asadar, o oprire la Universitatea Politehnica, pentru a vedea ce stiu sa faca studentii de acolo. Printre altele, au contribuit la.... refacerea craniului unui tanar internat la Spitalul Militar.
Universitatea Politehnica este una din putinele scoli din Romania cu imprimanta 3D. Asa ca proiectele studentiilor nu raman doar pe hartie. Studentii au la dispozitie trei modele, pe care pot printa orice, in plastic. Folosesc pentru asta un PC pe care ruleaza un program special pentru printarea 3D.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Insa imprimantele nu sunt acolo doar pentru o joaca desteapta. Facultatea a ajutat in urma cu putin timp un student cu fractura de craniu. Medicina este unul din domeniile in care printarea 3D poate aduca cele mai mult schimbari. Iata un tub pentru traheostema, printat aici la Bucuresti. Rezultatele sunt pozitive.
Printarea 3D inseamna sa ai la indemana orice, oricand. Iar oamenii de stiinta incearca acum sa printeze chiar si rinichi. In cel mult 10 ani, s-ar putea face si primul transplant de organ artificial pe om. Si deja in Austria sunt printate grefe de piele.Si metalul poate fi printat. Poti sa iti faci piese pentru masina in cateva ore la preturi si de 10 ori mai mici. Elon Musk, fondatorul Tesla, foloseste printarea 3D pentru rachetele companiei sale, SpaceX.
Tehnologia e inca scumpa si abia acum incepe sa inoveze in industria grea. Dar, peste 10 ani, vom putea cumpara o imprimanta pentru metal la fel de ieftina ca o imprimanta pentru hartie pe care o folosim acum acasa.
La iLikeIT puteti vedea si cum functioneaza o asemenea imprimanta – pentru ca Viorel Spinu de la Robofun a adus una in studio. Interesant este ca o mare parte din piesele pentru aceasta imprimanta pot fi printate la un asemenea dispozitiv. Procedeul de printare, spune Viorel Spinu, este asemenator cu cel folosit la decorarea tortului cu glazura sau a salatei boeuf cu maioneza. Doar ca in loc de glazura sau maioneza este un plastic topit la peste 200 de grade. Modelele pentru diverse obiecte pot fi gasite si gratuit pe Internet
Sursa: Pro TV
Etichete: plastic, medicina, materiale, printare, 3D, imprimanta,
Dată publicare:
01-05-2015 11:36