iLikeIT. Cum functioneaza ochelarii pentru realitatea virtuala, care ne "teleporteaza" in lumi fantastice
Un lucru este cert: tehnologia avanseaza mai repede decat santierele. Probabil ca ne vom teleporta inainte sa vedem o autostrada de la mare pana in Europa. Asa ca George Buhnici a adus un adevarat de teleportare in studio.
Momentan, este vorba doar de teleportare cu ajutorul realitatii virtuale, asa ca aparatul este noul Oculus Rift DK2, aflat inca in teste. Este de 2 ori fullHD – fiecare ochi primeste o imagine fullHD. In fata lentilelor se afla un ecran iar aceste lentile practic leaga cele doua imagini.
Oculus Rift DK2 vine insa si cu tehnologii noi – de pilda, Liquid VR, un pachet de tehnologii lansat anul acesta la CES si care reduce „motion blur”-ul, ameteala, intarzierile intre momentul in care miscati privirea si cel in care primiti imaginea la ochi. Dar e nevoie si de un calculator foarte performant, chiar si cu mai multe placi grafice – de pilda, daca sunt 2 placi, fiecare randeaza pentru alt ochi.
Pentru urmarirea pozitiei in timp real, e nevoie si de un senzor de miscare. Acesta comunica placii grafice ce imagini sa afiseze in ochelari, astfel incat sa nu existe un decalaj care sa produca ameteala. Iar senzatia este extrem de reala.
Exista si variante mai avansate – de pilda, HTC Re Vive, care are insa un pret de top. Samsung Gear VR a fost facut impreuna cu cei de la Oculus, dar foloseste smartphone-ul pe post de ecran. Zeiss a creat Cinemizer cu OLED iar Google a venit cu ceva simplu si ieftin: Google Cardboard, o pereche de ochelari pentru realitatea virtuala facuti din carton si care nu costa mai mult de 10 dolari
Sursa: Pro TV
Etichete: tehnologie, grafica, realitatea virtuala, Oculus Rift,
Dată publicare:
15-05-2015 10:28