Hackeri inchiriati cu 7 dolari pe ora ar fi comis atacuri la comanda in Romania. Ce s-a intamplat cu un site de pariuri
Internetul ne dovedeste de la zi la zi ca este o jungla plina de pericole. Specialistii in securitate cibernetica avertizeaza ca hackerii se lasa inchiriati cu doar 7 dolari pe ora, ca sa faca rau.
De pilda, pot sa le faca paguba magazinelor on-line care nu sunt protejate de sisteme antivirus performante. In Romania au aparut mai multe astfel de atacuri la comanda.
Un cunoscut site de pariuri a fost atacat de infractorii cibernetici. Hackerii au blocat activitatea paginii de internet cateva ore. Din aceasta cauza clientii nu au mai putut sa joace si au mers la concurenta. Paguba a fost uriasa, sustin proprietarii, care si-au dat seama prea tarziu ca au fost victimele unui atac cel mai probabil comandat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Si nu este un caz singular. Hackerii se lasa inchiriati pentru modica suma de 7 dolari pe ora, daca tinta e accesibila.
Bogdan Pismicenco, reprezentant companie antivirus: "Costul poate pleca de la 7, 8, 10 dolari, pana la 4 sau 500 de dolari si poate chiar mai mult, daca resursa atacata este una protejata de o solutie anti ddos."
Al doilea motiv este cel legat de lipsa unei protectii anti-virus, fapt ce usureaza munca unui hacker care vrea sa blocheze complet un site.
Pentru proprietarul paginii de internet, asta se traduce in bani pierduti.
Andrei Radu, specialist e-commerce: "Pierderile sunt pe masura, pot ajunge la sute de mii de euro sau chiar de un milion. Mai ales daca e vorba de un eveniment de tip black friday sau un eveniment la care utilizatorii se asteapta sa fie reduceri si siteul este foarte traficat."
In Romania, cele mai multe companii care isi desfasoara activitatea pe internet nu se protejeaza de astfel de atacuri, sustin specialistii in securitate cibernetica. Si ajung asadar sa devina tinte sigure.
Bogdan Pismicenco, reprezentant companie antivirus: "Companiile mici nici nu constientizeaza riscul unui astfel de atac si de cele mai multe ori ele vin dupa ce s-a intamplat si vin sa gaseasca o solutie."
Anul trecut, cel mai lung atac de acest gen a fost inregistrat in Statele Unite. Timp de 292 de ore serverele unei companii nu au fost functionale. Si platforme mari de socializare, cum ar fi Twitter, SoundClod sau Shopify au fost victimele unui atac DDOS.