Gadgeturi din domeniul sanatatii, la IFA Berlin 2017. Ochelari speciali pentru nevazatori, care stiu sa citeasca textele

Ultimul update: Duminica 16 Iulie 2017 07:02
Data publicarii: Joi 13 Iulie 2017 09:10
Categorie: Smart things

Pare ca a trecut moda realitatii virtuale si a gadgeturilor destinate divertismentului. La targul de tehnologie de la Berlin, dispozitivele din domeniul sanatatii si cele utile in viata de zi cu zi s-au aflat in centrul atentiei.

O companie din Israel a creat un sistem menit sa vina in ajutorul persoanelor cu deficiente de vedere.

Ochelarii inteligenti ii citesc purtatorului textele indicate si ii spun cine se afla in jur. Sistemul foloseste inteligenta artificiala, o camera de luat vederi si un difuzor.

Eliav Rodman, director de marketing Orcam: "Dispozitivul poate recunoaste texte, fete si produse. E o inventie extrem de importanta in domeniul tehnologiei de asistenta pentru oameni care, pana acum, nu primeau niciun ajutor."

Dispozitivul este atat de mic, incat incape in buzunar si e dotat cu o baterie, care trebuie reincarcata dupa 4-5 ore de utilizare. Pretul ajunge la aproape 4000 de euro.

Un tanar care sufera de diabet a creat un aparat care il avertizeaza, printr-o lumina colorata, daca ii creste sau ii scade nivelul glucozei din sange. Albastru inseamna ca valorile sunt prea mari, rosu, ca sunt prea mici si verde, ca totul este in regula.

Kevin Roehl, inventator: "Am vrut sa fac ceva care sa aduca lumina in aceasta boala intunecata."

Dispozitivul se conecteaza prin WI-FI la telefonul inteligent, care, la randul lui, primeste date de la un dispozitiv care masoara nivelul glucozei.

Tot mai multe inventii sunt gandite pentru cei care traiesc in zone izolate, unde nu exista electricitate sau apa curenta. Acest frigider, de pilda, foloseste tehnologia de racirii prin absorbtie si nu are nevoie de curent electric.

Sistemul nu e nou, insa compania spera sa il faca mai accesibil si mai usor de folosit. Schimbari apar si la capitolul "obiecte de decor". De exemplu, o oglinda robotizata poate lua locul unei veioze. Se misca singura dupa razele soarelui, pentru a lumina acel colt al casei pe care utilizatorul il indica.

iLikeIT. Cativa studenti romani au creat un gadget pentru cresterea plantelor in apartament. Ce stie sa faca Urban Gardener
iLikeIT. Cativa studenti romani au creat un gadget pentru cresterea plantelor in apartament. Ce stie sa faca Urban Gardener
Klaus Iohannis
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate
Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018
iLikeIT. Jocurile săptămânii
Ore de istorie, predate cu ajutorul unor jocuri: „Merg la sufletul copiilor”
Personalul hotelier, înlocuit în tot mai multe locații din lume de roboți
Momentul în care acumulatorul unui smartphone explodează
Icee fest
Netflix, Google și Facebook pe aceeasi scenă cu The New York Times, CNN, El Mundo, Social Chain și Discovery