Facebook intra pe piata imobiliara si construieste un “sat social”. Google si Apple au acelasi plan


Ultimul update: Vineri 14 Iulie 2017 00:40
Data publicarii: Marti 11 Iulie 2017 22:46
Categorie: Smart things
cladire_facebook

Gigantul Facebook isi propune sa construiasca 1.500 de apartamente la Menlo Park, dupa ce a fost criticat pentru ca a contribuit la adancirea crizei locuintelor din Silicon Valley.

Intentia Facebook este de a-si construi propriul "sat social" format din 1.500 de case pentru angajatii care se lupta sa plateasca chiriile tot mai mari, pe masura ce se intensifica criza locuintelor din Silicon Valley.

Compania care detine reteaua sociala a prezentat Consiliului Local planurile de a ridica un cartier care sa includa locuinte si magazine vizavi de sediul sau global, informeaza theguardian.com.

Compania lui Mark Zuckerberg spune ca este fortata sa construiasca un „sat cu utilizare mixta” intitulat Willow Campus in Menlo Park, la circa 50 de kilometri sud de San Francisco. Masura este necesara deoarece guvernul regional a esuat in a investi in infrastructura, ceea ce a condus la chirii foarte mari si la consumarea unui timp indelungat in drumul spre serviciu.

John Tenanes, vicepresedinte Facebook: "Scopul nostru in campusul Willow este de a crea un sat integrat, cu utilizare mixta, care va oferi serviciile necesare, solutiile de locuit si de tranzit, precum si spatiile de birouri."

Compania a prezentat planurile oficialilor din Menlo Park.
Kirsten Keith, primarul din Menlo Park, a salutat planul Facebook de a contribui la solutionarea crizei provocate de saltul chiriilor cauzata de dezvoltarea rapida a companiilor de tehnologie de pe Coasta de Vest a Statelor Unite. Peste 640.000 de noi locuri de munca au fost create in zona San Francisco Bay incepand cu anul 2010, insa constructia de locuinte nu a reusit sa tina pasul.

"Orasele din peninsula se confrunta cu o criza a locuintelor", a scris Keith pe Tweeter.

Kirsten Keith: "Sper ca mai multe companii de tehnologie sa prezinte propuneri de locuinte la preturi accesibile, asa cum a facut Facebook."

Cu toate acestea, doar 15% din casele Facebook vor fi oferite sub preturile din piata. Blocurile de apartamente, pe care compania spera sa le construiasca pana in 2021, vor fi disponibile angajatilor Facebook si celor care lucreaza in alta parte.

Incepand cu anul 2011, cand Facebook a anuntat ca se va muta in oras, chiria medie lunara in Menlo Park s-a triplat pana la 3.349 de dolari, potrivit site-ului cu informatii despre proprietati Rent Jungle. Chiriile din Menlo Park, care ajung la o medie de 3.934 dolari pentru un apartament cu doua dormitoare, sunt unele dintre cele mai mari din Statele Unite si mult peste cele din New York City.

Pretul mediu al caselor din Silicon Valley a sarit de la 535.000 de dolari in 2012 la 888.000 de dolari anul trecut, potrivit cifrelor furnizate de agentia imobiliara Trulia.

Sute de milioane de dolari investiti in imobiliare

Zuckerberg, in varsta de 33 de ani, care este al cincilea cel mai bogat om din lume, cu o avere estimata la 64,7 miliarde de dolari, detine mai multe case in valoare de zeci de milioane de dolari. El a cheltuit 30 de milioane de dolari cumparand patru case din jurul proprietatii sale Palo Alto, in efortul de a-si proteja intimitatea. De asemenea, Zuckerberg a cheltuit 100 de milioane de dolari pe un teren de 700 de hectare de pe insula Hawaii Kauai si 10 milioane de dolari pe o casa din Dolores Heights din San Francisco.

Peste 9.000 de oameni lucreaza in birourile Facebook din Menlo Park. Numarul angajatilor s-a majorat cu 54% in ultimul an si este asteaptat sa continue sa creasca rapid odata cu deschiderea unui campus de birouri mai mare.

Afluxul mare de personal de la Facebook si de la alte companii mari de tehnologie a fortat mii de lucratori din zona, multe cadre didactice si alti angajati sa se lupte cu traficul de pe autostrzi pentru a ajnge la serviciu in fiecare dimineata.

Facebook, care a inregistrat anul trecut un profit de 12,4 miliarde de dolari, a fost criticat pentru cresterea crizei de locuinte din Menlo Park oferind angajatilor un bonus de 10.000 de dolari pentru a se apropia mai mult de sediul central.

Propunerile Facebook pentru dezvoltarea Willow Park, care va include un magazin alimentar si o farmacie, sunt considerate binevenite de catre Diane Bailey, director executiv al grupului comunitar Menlo Spark. "Suntem de parere ca Facebook vrea cu adevarat sa fie un vecin bun", a spus ea.

Diane Bailey: "Se pare ca au auzit solicitarile comunitatii si doresc sa le raspunda. Zona nu are un magazin alimentar sau o farmacie de o lunga perioada de timp. Este posibil sa dureze mai mult de o jumatate de ora cu masina pana la cel mai apropiat supermarket, aflat la 6,5 kiklometri distanta, din cauza blocajelor din trafic.”

De asemenea, Facebook s-a angajat sa cheltuie un milion de dolari studiind ideea redeschiderii unei vechi linii de cale ferata care trece prin campusul companiei si sa "investeasca zeci de milioane de dolari" pentru a imbunatati o autostrada - US 101 - care merge de la birou la San Francisco. Nu exista planuri de construire a unei noi scoli.

Facebook nu este singura companie care incearca sa faca fata crizei locuintelor.

Luna trecuta, un purtator de cuvant al Google a declarat ca gigantul tehnologic va cheltui 30 de milioane de dolari pentru 300 de apartamente pentru angajati, in campusul din apropiere de Mountain View.

Apple, un alt mare jucator din piata, este in curs de relocare a unui numar de 12.000 de angajati in noul Apple Park din Cupertino. Compania estimeaza ca noul sau birou va duce la o crestere cu 284% a cererii de locuinte in oras.

Sursa: The Guardian