Ce trebuie să știm când cumpărăm un televizor. Avantajele televiziunii digitale

televizor

Ne dorim televizoare cât mai performante - ieftine și bune - și, dacă se poate, să fie capabile să prindă cât mai multe canale.

Însă, pentru asta, trebuie să știm ce înseamnă digital și analogic. Cu alte cuvinte, să știm măcar elementele de bază ale televiziunii, ca să știm ce fel de televizor avem nevoie.

Întâi de toate, trebuie subliniat faptul că ne aflăm în plină eră digitală, iar cel mai bun sistem este televiziunea digitală, care are anumite avantaje față de cea analogică.

Avantajele televiziunii digitale? Sunt destule, pe lângă cel mai vizibil pentru toată lumea, și anume imaginea ”cristal”, adică HD, adică ... ”high definition”.

Iată câteva dintre aceste avantaje:

Citește și
Robot - Agerpres
Revoluția digitală lasă oamenii fără joburi. Țara care înlocuiește mii de angajați cu roboți
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

-► folosirea bandei de transmisie a semnalului mult mai eficient (adică sunt mai multe canale pe aceeași bandă, fiecare cu o rezoluție mult mai bună, o calitate mai bună a imaginilor televizate)

-► calitate mai bună a sunetului

-► servicii suplimentare: programe tv interactive, servicii de tip multicasting (mai multe programe simultane pe același canal), ghiduri electronice ale programelor, video-on-demand (VOD), IPTV; etc

-► compatibilitate mult mai măre cu tehnologiile moderne: calculatoare, DVD, Blu-Ray, etc.

Iar printre dezavantajele televiziunii digitale putem menționa faptul că tunerele digitale sunt mult mai scumpe decât cele analogice.

Poate că unii dintre voi v-ați întrebat ce înseamnă acele litere care apar in specificațiile tehnice ale televizoarelor de ultimă generație, la capitolul tuner: DVB-T sau DVB-C.

Ei bine, în funcție de mediul de transmisie, există trei tipuri de transmisii tv digitale:

- Televiziune digitală terestră (DVB-T)
- Televiziune digitală prin satelit (DVB-S)
- Televiziune digitală prin cablu (DVB-C)

Istoria televiziunii digitale în România

În România, televiziunea digitală terestră a fost implementată din decembrie 2005, când Societatea Națională de Radiocomunicații a inaugurat primul emițător DVB-T de pe teritoriul României, în zona București-Herăstrău.

Decizia de trecere de la emisia analogică terestră la cea digitală terestră a fost luată de Uniunea Internațională pentru Telecomunicații și a fost asumată de Uniunea Europeană și de Guvernul României.

În România, sistemul DVB-T a fost activ în regim experimental, în București și Sibiu, între anii 2005 și 2016. Iar începând din 2015, standardul național pentru transmisiuni terestre este DVB-T2.

Aici trebuie menționat faptul că prima companie de telecomunicații de pe piața locală care a adus serviciul de televiziune digitală în România a fost UPC, în 2005.

Ce echipamente ne trebuie ca să vedem canale HD la TV

Pentru recepționarea semnalului digital terestru DVB-T2 în România, sunt necesare următoarele echipamente:

-► un televizor care să fie compatibil cu acest serviciu, adică un tuner DVB-T2 integrat
-► dacă nu aveți un televizor nou, atunci se poate folosi și un aparat mai vechi, dar care să fie conectat la un ”set box”, o cutie specială, care să știe să citească semnalul terestru SD sau HD.

Important este și faptul un tuner DVB-T2 este capabil să recepționeze semnale DVB-T, dar invers nu.

Opțiunile tehnologice ale televiziunii digitale

Odată cu un televizor modern, apar și alte ”distracții”, la care nici nu visam în anii 80.

Acum, unii dintre noi se enervează dacă semnalul la televizor nu este HD, însă acest lucru a fost posibil în România abia din 2009, revoluţionând imaginea (claritatea imaginii este de 5 ori mai mare comparativ cu cea standard) şi sunetul (Dolby surround 5.1, net superior celui specific televiziunii standard).

Iar dacă nu suntem acasă când se difuzează ”Românii au talent”, soluția este foarte simplă, acum, în anul 2018: înregistrăm direct din televizor, dacă firma de cablu TV are această opțiune (Digital Video Recorder - DVR). Această posibilitate a fost introdusă din punct de vedere tehnic în România în 2008.

Ca să nu mai vorbim de tehnologia 3D (din 2011 în România) și cardul inteligent, care înlocuiește box-ul de sub televizor (CI+), intrat în România din 2012.

Tehnologia s-a dezvoltat atât de mult, încât am ajuns în situația în care, în 2016, UPC a introdus pe piață platforma video HORIZON, cu funcția Replay, care oferă acces la conținut oriunde și oricând.

Platforma oferă posibilitatea transformării televizorului într-un smart TV, cu ajutorul accesului la orice dispozitiv inteligent și la cele mai populare și îndrăgite aplicații.

Mai pe românește, programele preferate pot fi vizionate cu până la 7 zile în urmă, cu ajutorul funcției Replay. De asemenea, pot fi înregistrate cu ajutorul funcției DVR, prin intermediul unui hard-disk extern.

În prezent există campania “25 de ani de inovație”, marcată prin lansarea unei oferte aniversare: 25% reducere pentru o perioadă de 25 de luni pentru pachetele de servicii HAPPY HOME®, care conectează întreaga casă și oferă divertisment pentru toată familia - viteze de internet de 150 Mbps, 300 Mbps și 500 Mbps, Wi-Fi premium cu modemul CONNECT BOX și programele TV preferate, oriunde, pe orice ecran cu Horizon Go și oricând cu funcția Replay.

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
iLikeIT. Invitația la nuntă digitală, cu confirmare de primire, lansată de o companie românească
iLikeIT. Invitația la nuntă digitală, cu confirmare de primire, lansată de o companie românească

Pregătiţi o nuntă anul acesta? Înainte să trimiteţi invitațiile pe hârtie, poate luaţi în calcul o soluție modernă.

Revoluția digitală lasă oamenii fără joburi. Țara care înlocuiește mii de angajați cu roboți
Revoluția digitală lasă oamenii fără joburi. Țara care înlocuiește mii de angajați cu roboți

Nordea Bank, cel mai mare creditor din Peninsula Scandinavă, a anunţat că în următorii patru ani intenţionează să concedieze 4.000 de angajaţi cu contract permanent de muncă şi 2.000 de consultanţi, în urma progreselor tehnologiei.

Mai mulţi români au Internet acasă decât calculatoare. Un sfert nu s-au atins niciodată de PC
Mai mulţi români au Internet acasă decât calculatoare. Un sfert nu s-au atins niciodată de PC

Două treimi dintre români au acces la Internet, dar nu toţi au şi calculatoare, potrivit cifrelor oficiale. 

Tehnologia si Internetul revolutioneaza sistemul bancar si finantele personale. Chris
Tehnologia si Internetul revolutioneaza sistemul bancar si finantele personale. Chris "Mr. Fintech" vine la iCEE.fest 2017

Cel mai important festival de digital, tech si Internet din regiune, iCEE.fest 2017 lanseaza anul acesta un o noua linie de continut.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).