Ce ar trebui sa stim despre plata cu portofelul electronic?
Portofelul electronic este o modalitate digitala de plata, printr-o platforma ce permite efectuarea de incasari si transferuri online cu o usurinta mai mare, si, implicit, cu un grad mai ridicat de siguranta.
Apple mizeaza de cateva luni pe serviciul Apple Pay, iar cei de la Samsung tocmai au anuntat la Mobile World Congress lansarea Samsung Pay odata cu prezentarea flagship-ului Galaxy S6. Marii producatori de telefoane incearca astfel sa iti ofere tot ce ai nevoie in smartphone astfel incat sa il poti folosi in functie de orice necesitate ai.
Nu stii insa foarte multe despre aceasta tehnologie si daca merita sa o folosesti? In acest sens, echipa ThePhoneGeeks a EuroGsm prezinta principalele avantaje ale acestei metode de plata, precum si variantele disponibile pe piata locala.
Alegeri 2024
09:09
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”
09:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore
08:56
Alegeri prezidențiale. Candidați sancționați pentru propagandă electorală. Câte amenzi a dat MAI
08:30
Ludovic Orban: Există o dezinformare în ceea ce priveşte retragerea mea din cursa pentru prezidenţiale
„Portofelul electronic este o metoda simpla, comoda si rapida de plata. Datele cardului sunt introduse o singura data in aplicatia mobila, iar la comerciant ajunge doar confirmarea de plata. in cazul platilor in magazine, nu mai este necesara trecerea cardului printr-un POS, astfel riscul de frauda fiind mai scazut”, a spus Ioana Trifu – ThePhoneGeeks.
Desigur, raman si cateva dezavantaje, printre care faptul ca, in momentul de fata, nu toti comerciantii permit acest tip de plata, iar aplicatiile portofelului electronic functioneaza doar pe telefoanele inteligente cu Android 2.3+, iOS 6+ si Windows Phone 8.1.
Variantele disponibile in Romania
Aplicatia mobilPay Wallet, lansata de procesatorul de plati online NETOPIA mobilPay in parteneriat cu MasterCard, a devenit disponibila pentru Romania inca din 2013. De anul acesta, aplicatia a fost integrata in MasterPass, oferind utilizatorilor mobilPay posibilitatea de a efectua plati cu portofelul electronic oriunde in lume. Un alt avantaj al acestei aplicatii este ca poate fi folosita de clientii oricarei banci, insa acestia trebuie sa fie posesori de card MasterCard sau Visa.
„O extensie a metodelor electronice sunt punctele de plata contactless, dedicate telefoanelor dotate cu cip NFC. Acestea functioneaza prin apropierea telefonului de POS-ul compatibil, iar plata va fi efectuata automat. Printre telefoanele care sunt dotate cu aceasta tehnologie se afla si iPhone 6, in acest caz confirmarea platii fiind realizata prin amprenta digitala, Touch ID, ceea ce confera platilor o securitate maxima”, a mai explicat Ioana Trifu.
O alta modalitate de plata disponibila este SEQR, lansat in Romania de catre Garanti Bank in colaborare cu suedezii de la Seamless, care functioneaza prin scanarea unui cod QR, cu ajutorul telefonului mobil, amplasat langa casele de marcat. Dupa scanarea codului, este necesara introducerea codului PIN, iar toate platile vor fi salvate in istoricul de pe telefonul mobil.
„Avand in vedere deschiderea romanilor fata de tehnologia oferita de telefonia mobila, ne asteptam ca din ce in ce mai multi comercianti sa ofere posibilitatea platii prin portofelul electronic. Momentan, aplicatia SEQR este disponibila in peste 1500 de locatii, precum si online, iar mobilPay poate fi utilizat la peste 3.000 de comercianti din Romania, inclusiv companii de transport aerian sau florarii”, a incheiat specialistul EuroGsm.
De asemenea, Google, Windows Phone si iOS au dezvoltat propriile aplicatii „wallet”, care insa au o functionalitate limitata momentan. Google Wallet poate fi utilizat doar pentru plati/trimite bani in Statele Unite, iar iOS Passbook are disponibila functia de „wallet” exclusiv pentru versiunile de iPhone 6 si iPhone 6 Plus.