Capitala europeana unde masinile vor disparea in urmatorii 10 ani. Smartphone, in locul permisului de conducere

Ultima actualizare: 14-11-2014 06:42
Helsinki noaptea efecte lumina

Autoritatile din cea mai nordica metropola europeana vor sa puna in aplicare un plan prin care locuitorii orasului vor renunta la autovehiculele proprietate personala.

Se intampla in Helsinki, capitala Finlandei, unde autoritatile locale au un un plan pentru a elimina complet nevoia de masini personale, astfel incat acestea sa dispara “de la sine”. In locul lor, finlandezii vor sa introduca un sistem centralizat prin care, doar cu ajutorul smartphone-ului, locuitorii Capitalei sa poata ajunge doresc folosind cele mai diverse mijloace de transport, de la biciclete pana la masini fara sofer.

Pe scurt, va trebui doar sa introduceti adresa in aplicatia de smartphone iar apoi aceasta va va indica toate oferta de vehicule: biciclete de inchiriat, taxiuri, transport in comun. Utilizatorii vor putea opta intre un abonament lunar sau plata pe loc a calatoriei iar traseele vor fi customizate: de pilda, daca vreti sa ajungeti doar pana la cel mai apropiat chiosc de tigari, aplicatia nu o sa va recomande sa luati taxiul, ci mai degraba o sa va indice de unde puteti lua o bicicleta.

Care sunt cele mai bune aplicatii de taxi din Romania

Conceptul a fost creat de Sonja Heikkilä, o tanara de numai 24 de ani, pentru lucrarea sa de masterat. Primaria l-a luat foarte in serios, mai ales ca astfel s-ar reduce si costurile administrative, serviciiile de transport urmand sa fie asigurate doar de firme private.

Un proiect de acest gen exista deja in Helsinki – Kutsuplus, un serviciu de microbuze „la cerere” care nu au rute fixe, ci isi stabilesc traseele in functie de nevoile pasagerilor. Introdus anul trecut, acesta are deja ca abonati 13.000 de localnici, adica 1% din populatia capitalei scandinave.

Achiti amenzile, afli cand vine metroul si nu mai esti pacalit niciodata in taxi. Aplicatiile care iti fac viata mai usoara

Daca planul Sonjei Heikkilä va avea succes, pana in 2025 finlandezii spera ca in Helsinki nimeni sa nu mai aiba nevoie de masina proprietate personale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO