Apple vrea sa preia Beats pentru 3 miliarde de dolari. Ar putea fi cea mai mare achizitie efectuata vreodata de companie
Apple este in discutii avansate pentru preluarea producatorului de casti audio Beats Electronics, care detine de asemenea o platforma online de muzica, tranzactie de 3,2 miliarde de dolari, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situatiei.
Preluarea Beats ar putea fi cea mai mare achizitie efectuata vreodata de Apple. Beats Electronics a fost fondata de rapperul Dr. Dre si Jimmy Iovine, unul dintre cei mai influenti executivi din industria muzicala. Apple si-ar extinde astfel prezenta pe piata distributiei online de muzica, preluand serviciul de streaming lansat in acest an de Beats. Pentru 10 dolari pe luna, clientii Beats primesc acces nelimitat la toate piesele si albumele din catalogul companiei, pe care le pot accesa de pe smartphone, tableta sau de pe computerul personal.
Distributia de muzica a devenit, in ultimii 10 ani, una dintre afacerile de baza ale Apple, datorita player-ului iPod si platformei iTunes.Cu toate acestea, vanzarile de muzica in format digital ale Apple au scazut anul trecut pentru prima data de la lansarea iTunes, pe fondul migrarii unor clienti catre servicii precum Spotify, Pandora sau YouTube, platforma video a Google, potrivit datelor Nielsen SoundScan.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
"Era download-ului digital a luat, practic, sfarsit", comenteaza pentru Bloomberg Aram Sinnreich, profesor de media la Universitatea Rutgers, care studiaza relatia dintre muzica si evolutia tehnologiei.Apple detinea la sfarsitul lunii martie rezerve de 150,6 miliarde de dolari, astfel ca suma de 3,2 miliarde de dolari necesara pentru preluarea Beats nu ar pune probleme producatorului iPhone.
Totodata, achizitia Beats ar transmite un semnal clar ca lansarea unui serviciu de streaming de muzica pe baza de abonament a devenit o prioritate pentru Apple."Investesc in viitor, iar viitorul este streamingul si muzica pe baza de abonament. Veniturile din streaming si abonamente sunt in crestere. Descarcarile de fisiere sunt in declin. Toate companiile trebuie sa intre pe streaming", a afirmat Jon Irwin, fostul presedinte al Rhapsody International.
Apple a lansat anul trecut iTunes Radio, care ofera clientilor streaming de muzica gratuit, finantat prin publicitate, in concurenta cu Pandora. ITunes este cel mai mare distribuitor de muzica la nivel mondial, insa modelul de afaceri al platformei este limitat la descarcarea melodiilor sau albumelor.
Apple ar prelua de asemenea divizia de casti audio a Beats, produsul prin care compania si-a castigat renumele. Jimmy Iovine si Dr. Dre au lansat Beats in 2008, adresandu-se posesorilor de smartphone-uri si iPod-uri care asculta muzica "in mers". Compania s-a orientat catre o strategie agresiva de marketing, tintind publicul larg prin design si accesorii si evitand sa promoveze produsele strict pentru pasionati. Dr. Dre si Iovine au incheiat parteneriate cu mai multi muzicieni si sportivi pentru a promova castile Beats, cu preturi intre 170 de dolari si 450 de dolari.
Potrivit Financial Times, echipa de conducere a Beats va raporta direct sefului Apple, Tim Cook.Preluarea Beats reprezinta o deviere de la strategia Apple, care de obicei cumpara companii mici, pe care le integreaza rapid in propriile divizii. Eddy Cue, vicepresedinte Apple pentru iTunes si App Store, s-a ocupat de negocierile cu Beats, au afirmat pentru Bloomberg doua surse apropiate discutiilor. Cue si Iovine se cunosc de mai multi ani, carierele celor doi in industria muzicala intersectandu-se de mai multe ori.
Contactati de Bloomberg, reprezentantii Apple si Beats nu au comentat informatiile. Unul dintre pricnipalii actionari ai Beats este producatorul taiwanez de smartphone-uri HTC, prima companie care a adoptat sistemul de operare Android si a atacat suprematia iPhone. HTC avea in urma cu trei ani 51% din actiunile Beats, participatie preluata pentru 300 milioane de dolari. In 2012, compania taiwaneza a vandut inapoi actionarilor Beats un pachet de 25%. Universal Music Group, parte a grupului francez Vivendi, detine de asemenea 14% din actiunile Beats. In luna septembrie a anului trecut, fondul de investitii Carlyle Group a cumparat o participatie minoritara la Beats.