Aplicatia de mobil care ar putea salva vieti pe litoral. Cum vor putea afla specialistii pozitia curentilor puternici
O aplicatie pentru telefoanele mobile ar putea salva vieti pe litoral.
Specialistii de la Institutul de Cercetari Marine din Constanta sunt la un pas de a finaliza programul prin care vom putea afla inaltimea valurilor sau pozitia curentilor marini, cu cateva ore inainte de a se produce. Turistii vor putea evita astfel zonele periculoase.
La sfarsitul lunii august, pe plaja din Mangalia, un barbat de 45 de ani si fiul sau de 17 ani au murit inecati dupa ce s-au aventurat in mare, fara sa tina cont de curentii extrem de puternici. Astfel de tragedii, spun specialistii, ar putea fi evitate daca atat turistii, cat si salvamarii ar putea avea acces la datele care indica zonele periculoase.
Specialistii de la Institututul de Cercetari Marine din Constanta lucreaza la un proiect care sa ofere prognoza apelor marii. Adica, o pagina web, de unde turistii sa afle informatii despre temperatura apei, inaltimea valurilor, dar si despre puterea curentilor si zonele unde vor aparea.
Razvan Mateescu, specialist Institutul national de Cercetare si dezvoltare marina: "Urmarim ca salvamarul sa fie avizat asupra anumitor curenti de intoarcere, cei care produc de multe ori acele pierderi de vieti omenesti prin inec. In acesti curenti jet ei cumva se pot salva cumva nu inotand catre mal ci inotand perpendicular catre ei."
Datele sunt adunate cu ajutorul unor sateliti si in urma unor masuratori directe, cu sonde. Acum, cei la institut spera sa obtina de la Agentia spatiala europeana, prin institutul francez Merkator, o finantare de 50 de mii de euro, care sa le permita dezvoltarea paginii web si a unei aplicatii de mobil. Astfel de programe exista deja in Bulgaria, Cipru sau Statele Unite.
Simion Nicolaev, director Institutul national de Cercetare si dezvoltare marina: "Putem sa facem o prognoza noi anticipam pe 3 ore. Pasul al doilea ar fi sa putem oferi autoritatilor sa isi gestioneze treaba prin prisma impiedicarii turistilor de a intra in anumite locuri si de a accesa zone cu risc."
Daca totul merge conform planului, toate informatiile si aplicatia de mobil vor fi disponibile, gratuit, de vara viitoare. In prima etapa, vor putea fi accesate date despre zonele Mamaia si Eforie.