Turnul lui Hercule, singurul far roman care mai functioneaza
Un singur far maritim din lume continua sa functioneze, desi a fost construit in secolul I. Este vorba despre Turnul lui Hercule, din nord-vestul Spaniei, in apropierea localitatii La Coruna.
Legenda spune ca aici este locul in care Hercules l-a infruntat pe uriasul Gerion. Lupta dintre cei doi a durat 3 zile si 3 nopti, iar eroul grec a iesit invingator. Semizeul a ingropat apoi capul si armele uriasului, iar pe acest loc ar fi fost cladit farul. Legenda are insa locul ei in realitate: stema orasului la Coruna are desenate un craniu si doua oase incrucisate.
Realitatea este insa alta. Farul a fost construit de romani in secolul I, dar functioneaza si acum. Este asezat pe o stanca inalta de 55 de metri, la care se adauga inaltimea sa, de 57 de metri. In secolul 18 a fost restaurat impecabil, iar toata structura romana a fost pastrata. In jurul Turnului se afla acum un parc de sculpturi, din care nu putea lipsi o statuie a eroului Hercule.
Constructia care a reusit sa reziste 20 de secole a fost inceputa la comanda imparatului Traian, acelasi roman care s-a incununat cu lauri dupa ce a cucerit Dacia lui Decebal. La aceasta ora, Turnul este considerat unul din monumentele nationale ale Spaniei. Anul trecut, constructia a fost inclusa pe lista UNESCO de monumente protejate si i s-a recunoscut astfel statutul - singurul far maritim roman care inca mai e folosit la navigatia in Atlanticul de Nord.
Turnul lui Hercule este primul far maritim pe care il vad marinarii spanioli, intrucat in La Coruna se afla in continuare o academie navala.