Strainii petrec de zor pe plaiurile mioritice, cu horinca si pasca

03-04-2010 00:00


"Paste fericit, noroc si sanatate!" Urarile noastre romanesti au intrat deja in vocabularul strainilor veniti sa petreaca sarbatorile la noi. Italienii, nemtii sau francezii au invatat sa framante pasca si au vazut cum se pregateste friptura la romani.


Cate farfurii pe masa, atatea culturi la un loc. Si asta intr-o singura pensiune din Maramures, unde turisti francezi, italieni si nemti au decis sa se alature romanilor, pentru sarbatoarea Invierii.

Au venit de departe, asa ca gazdele au umplut masa cu de toate. De la horinca, pana la mancarea pregatita cu ajutorul oaspetilor, care au fost atenti, ca sa fure cateva secrete din bucataria noastra.

Domnul Loic este francez si isi petrece a treia oara Pastele in Maramures. Si nu e singurul strain de la pensiune. Iar in Marginimea Sibiului i-am gasit pe Oscar si Lorena, veniti tocmai din Spania.

Si pensiunile din Bucovina sunt insa pline de oaspeti, tratati regeste: “Le vom gati bors de miel, zeama de gaina de casa, mancarica rece de iepure, friptura de miel, plus cozonaci de casa, paine de casa, lapte acru, drob de miel”, spune Florin Asandului - bucatar.

La manastirile din Bucovina sunt asteptati toti credinciosii care vor sa ia lumina sfanta.

VIDEO PROTVPLUS.RO