Biertan - cetatea inchisoare a indragostitilor
Cetatile fortificate din Romania nu adapostesc doar ruine ale civilizatiei medievale, ci si adevarate lectii de viata. Este si cazul cetatii de la Biertan, din judetul Sibiu. Din cele 7 turnuri, unul singur era Inchisoarea Indragostitilor.
Celelalte 6 turnuri ale castelului aveau fiecare o cu totul alta destinatie: de la Turnul Catolic la Turnul cu Ceas si… Turnul Slaniniii, locul in care erau depozitate alimentele locuitorilor din cetate.
Fost centru social si economic al regiunii Doua Scaune, Biertanul a fost asezarea in care nu a existat decat un singur divort in 400 de ani, daca dam crezare legendelor locale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Metoda locala de a impaca indragostitii certati era brevetata de preotii din cetate. Cei care se aflau in prag de divort erau intemnitati de prelati. Sotii erau dusi departe de tentatiile lumesti, printre creneluri si ziduri groase, in turnul care servea drept Inchisoare a Indragostitilor.
Sentinta dura de obicei o saptamana, dar se putea prelungi, in fucntie de capriciile celor doi indragostiti indaratnici. Pentru a reaprinde flacara iubirii, sotii erau lasati singuri in camera si erau nevoiti sa imparta absolut totul.
Aveau la dispozitie un singur pat, o masa, un scaun, o singura farfurie, un singur pahar si un singur set de tacamuri. Nu puteau face absolut nimic fara sa se ajute cu partenerul. Reteta a functionat.