Spectacole de exceptie in Romania: arta japoneza cu Orchestra George Enescu

Ultima actualizare: 22-10-2012 10:18
Afisul concertului

Eitetsu Hayashi, cel mai bun solist de Taiko - tobe japoneze - va sustine doua concerte extraordinare impreuna cu Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijata de maestrul Horia Andreescu in luna octombrie, in Bucuresti si Sibiu.

Eitetsu Hayashi va interpreta "HI-TEN-YU - A Concerto for Japanese drum and Orchestra", o lucrare semnata de compozitorul Isao Matsushita.

Prima parte a concertului din seria “Marilor Intalniri” va cuprinde lucrari ale unor compozitori consacrati: George Enescu, Ciprian Porumbescu, Béla Bartók, Doru Popovici, Tiberiu Olah si Grigoras Dinicu.

“Titlul compozitiei, format din trei semne chinezesti, Hi-Ten-Yu (Zbor – Rai – Joaca), semnifica metaforic “zborul catre rai pentru joaca intre stele”. Urmand structura titlului lucrarea este divizata in trei parti si se dezvolta dintr-un calm general catre un dinamism viguros.” - spun organizatorii evenimentului.

Eitetsu Hayashi, solistul concertului Hi-Ten-Yu, este o legenda vie cu statut de vedeta in Japonia fiind considerat artistul care a revolutionat modul in care Taiko este interpretat. Parte a ceremoniilor budiste si shintoiste, Taiko a devenit un stil specific de percutie, renumit pentru reprezentatiile inaltatoare.

Eitestu este un important deschizator de drumuri atat pentru maiestria sa in Odaiko cat si datorita colaborarilor cu orchestre si coloanelor sonore compuse pentru filme.

El s-a nascut in Hiroshima in 1952 si a crescut intr-un templu budist, ascultand zilnic sutrele recitate de tatal sau. La 19 ani canta la tobe intr-o trupa de factura vestica, iar in 1972 a infiintat legendarul grup de taiko, Sado-Ondekoza sau “The Demon Drummers of Japan” recunoscut pentru drumul zilnic de 60 de kilometri si repetitiile desfasurate la temperaturi apropiate de inghet.

Artistul va ajunge in Romania cu trei zile inainte de primul concert pentru a repeta cu Orchestra Filarmonicii George Enescu.

Horia Andreescu va dirija Orchestra Filarmonicii George Enescu la Bucuresti si Sibiu.

El s-a nascut la Brasov, a absolvit Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si a urmat apoi cursuri de master class la Viena (cu Swarowsky si Östereicher), la Trier si München (cu Celibidache). Timp de peste 12 ani, Andreescu a fost prim dirijor invitat al "Berliner Rundfunk Orchester", "Schwerin Staatskapelle" si "Dresden Staatskapelle".

Pretul biletelor variaza intre 50 si 180 de lei.

Biletele sunt disponibile in reteaua in reteaua magazinelor Diverta, Germanos, Carturesti, Humanitas, Domo, Orange, Vodafone si online, pe www.eventim.ro si www.myticket.ro.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO