SOCANTA INDIE: Cum reuseste tara saraciei extreme sa cucereasca cerul

india4

In India se afla o treime din populatia mondiala care traieste cu mai putin de un dolar pe zi si, cu toate astea, de 50 de ani, India tot creeaza propriii sateliti si tot lanseaza rachete, ca sa nu mai depinda de agentiile spatiale straine.

Gandul: Aproape o treime dintre indieni sunt analfabeti si peste 40% dintre copiii sub 17 ani sunt subnutriti, insa, chiar si asa, India planuieste ca, pana in 2016, sa trimita doi astronauti pe orbita inferioara a Pamantului, vreme de sapte zile. Alt paradox: anul trecut, in vreme ce multi dintre barbatii saraci indieni isi inchiriau nevestele si fiicele pe 100 de dolari, sau le vindeau de-a dreptul - dupa cum a relatat presa internationala -, India se falea in intreaga lume fiindca tocmai descoperise apa pe suprafata Lunii, prin misiunea spatiala Chandrayaan-1. De aici, cercetatori din intreaga lume au iesit sa spuna ca, in doua decenii, am putea spera sa colonizam Luna. Caci din apa descoperita de indieni astronautii ar putea nu doar sa bea, dar sa si extraga oxigen pentru a respira si a-si umple buteliile. Sutele de milioane de saraci ai Indiei habar n-aveau ca la momentul acela tara lor facuse cea mai importanta descoperire stiintifica a lumii.

Romania Libera: Aproape nimeni nu mai vrea obligatiuni portugheze. China jura sa salveze UE Dupa ce riscul obligatiunilor de stat portugheze a crescut iar, chinezii au promis din nou sprijin financiar pentru Europa. Moneda euro va depasi criza deficitelor si datoriilor de stat din zona euro si va sprijini stabilitatea sistemului monetar international, a declarat ambasadorul Chinei la Uniunea Europeana, Song Zhe, citat de Bloomberg. Consolidarea statutului euro va ajuta la „promovarea constructiei unui sistem monetar global diversificat", a declarat Song intr-un comunicat aparut pe site-ul Ministerului chinez de Externe. Uniunea Europeana este deja cel mai important partener comercial al Chinei, comertul bilateral urcand in primele 11 luni ale acestui an cu 33,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 433,88 miliarde de dolari, potrivit datelor serviciului vamal chinez.

Evenimentul Zilei: Munca la domiciliu, solutia pentru viitoarele mame Contractele de munca la domiciliu pot fi o solutie pentru viitoarele mame care vor sa primeasca o indemnizatie mai mare, dar vor fi obligate, din 2011, sa se intoarca la munca mai devreme, dupa ce au stat cu copilul un an. Astfel, "mama poate cumula stimulentul de insertie profesionala (de 500 de lei lunar - n.r.) cu salariul obtinut in temeiul unuia dintre cele cinci categorii de contracte individuale de munca la domiciliu ce se pot incheia in tara noastra ca, de altfel, in majoritatea tarilor lumii", sustine doctorandul Ana Cioriciu Stefanescu, consultant in Dreptul social, citata de Avocatnet.ro.

Jurnalul National: Stampila portocalie pe ajutoarele de la UE Faptul ca Uniunea Europeana tri­mite in tara tone de ulei, zahar, faina, care trebuie sa fie distribuite gratis populatiei cu venituri reduse este mana cereasca pentru PDL, care are ac­ces, practic, la o campanie electo­ra­la fara costuri. Si pentru ca este va­labila zicala "cine imparte parte-si fa­ce", daca alimentele sunt distribuite prin intermediul Consiliilor Judetene, aco­lo unde acestea sunt conduse de PDL, primarii de la PSD si PNL nu pri­mesc nici macar un kilogram de za­har. Un scandal pe aceasta tema s-a desfasurat anul trecut la Suceava, unde Gheorghe Flutur a impartit ali­men­­tele de la UE doar primarilor de­mo­crat-liberali, aparand ulterior pro­pu­neri ca la nivel national de gestio­na­rea ajutoarelor sa se ocupe nu au­toritatile locale, ci ONG-uri apolitice.

Citește și
saracie
Cum ne va afecta la buzunare? Romania a ajuns cobaiul FMI
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Adevarul: Romanii nu se grabesc sa-si asigure locuintele Desi mai sunt doar trei saptamani pana la termenul-limita (15 ianuarie) privind asigurarea obligatorie a locuintei impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, romanii nu s-au grabit sa incheie polite. Pana la jumatatea acestei luni, doar 310.500 de proprietari dintre cei peste opt milioane incheiasera polite obligatorii, adica mai putin de 4,5% din total. Astfel, cele 13 societati din componenta Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) au incasat, de la 15 iulie, data intrarii in vigoare a legii, prime in valoare de aproximativ 5,9 milioane de euro.

Ziarul Financiar: Creditul privat a crescut cu 0,5% in noiembrie, datorita imprumuturilor in valuta Soldul creditelor acordate de banci populatiei si companiilor a crescut in noiembrie cu 0,5% fata de luna anterioara, pana la 207,9 miliarde lei (echivalentul a 48,5 mld. euro), arata datele publicate de BNR. Fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, creditul neguvernamental a crescut cu 3,5%. Cresterea creditului privat se datoreaza in continuare imprumuturilor in valuta, care au avansat luna trecuta, la valori expirmate in lei, cu 1,2% fata de octombrie si cu 8,2% fata de sfarsitul lui noiembrie 2009, ajungand la 130,8 miliarde lei (echivalentul a 30,5 mld.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
2010, anul in care Boc a cazut in picioare de patru ori
2010, anul in care Boc a cazut in picioare de patru ori

Dupa ce in 2009 a intrat in istorie ca singurul premier demis de parlament in 20 de ani, Emil Boc s-a confruntat si in acest an cu un record negativ. In 2010, opozitia a depus cele mai multe motiuni de cenzura din 1993 incoace.

Cum ne va afecta la buzunare? Romania a ajuns cobaiul FMI
Cum ne va afecta la buzunare? Romania a ajuns cobaiul FMI

Romania si Letonia par a fi experimente controlate ale teoriei politicii du­re de austeriate. Financial Times considera ca modelul aplicat in Romania e primul pas pentru o eventuala introducere a unor masuri mai severe in Portugalia sau Grecia.

Cel mai frumos loc din Romania! Imagini spectaculoase dintr-o lume magica
Cel mai frumos loc din Romania! Imagini spectaculoase dintr-o lume magica

Lucrarile de modernizare a muzeului bucurestean Grigore Antipa, incepute in urma cu doi ani, sunt aproape de final, publicul urmand a se bucura de noutatile si atractiile costisitoare cu care cladirea de la sosea ii va intampina.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.