SOCANTA INDIE: Cum reuseste tara saraciei extreme sa cucereasca cerul
In India se afla o treime din populatia mondiala care traieste cu mai putin de un dolar pe zi si, cu toate astea, de 50 de ani, India tot creeaza propriii sateliti si tot lanseaza rachete, ca sa nu mai depinda de agentiile spatiale straine.
Gandul: Aproape o treime dintre indieni sunt analfabeti si peste 40% dintre copiii sub 17 ani sunt subnutriti, insa, chiar si asa, India planuieste ca, pana in 2016, sa trimita doi astronauti pe orbita inferioara a Pamantului, vreme de sapte zile. Alt paradox: anul trecut, in vreme ce multi dintre barbatii saraci indieni isi inchiriau nevestele si fiicele pe 100 de dolari, sau le vindeau de-a dreptul - dupa cum a relatat presa internationala -, India se falea in intreaga lume fiindca tocmai descoperise apa pe suprafata Lunii, prin misiunea spatiala Chandrayaan-1. De aici, cercetatori din intreaga lume au iesit sa spuna ca, in doua decenii, am putea spera sa colonizam Luna. Caci din apa descoperita de indieni astronautii ar putea nu doar sa bea, dar sa si extraga oxigen pentru a respira si a-si umple buteliile. Sutele de milioane de saraci ai Indiei habar n-aveau ca la momentul acela tara lor facuse cea mai importanta descoperire stiintifica a lumii.
Romania Libera: Aproape nimeni nu mai vrea obligatiuni portugheze. China jura sa salveze UE Dupa ce riscul obligatiunilor de stat portugheze a crescut iar, chinezii au promis din nou sprijin financiar pentru Europa. Moneda euro va depasi criza deficitelor si datoriilor de stat din zona euro si va sprijini stabilitatea sistemului monetar international, a declarat ambasadorul Chinei la Uniunea Europeana, Song Zhe, citat de Bloomberg. Consolidarea statutului euro va ajuta la „promovarea constructiei unui sistem monetar global diversificat", a declarat Song intr-un comunicat aparut pe site-ul Ministerului chinez de Externe. Uniunea Europeana este deja cel mai important partener comercial al Chinei, comertul bilateral urcand in primele 11 luni ale acestui an cu 33,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 433,88 miliarde de dolari, potrivit datelor serviciului vamal chinez.
Alegeri 2024
20:24
Alegeri prezidențiale 2024. Tinerii s-au mobilizat și au ieșit mai mulți la vot. La fel și românii din diaspora
20:15
SURSE | Rezultate alegeri prezidențiale 2024. VEZI primele date neoficiale de la partide. Luptă strânsă pentru locul 2
20:07
Mesajul șocant al lui Liviu Dragnea. Cu cine a votat cel care era nu de mult cel mai puternic om din România | VIDEO
20:05
Incidente electorale. Poliția a primit peste 200 de sesizări, un fost candidat a făcut Live la urnă, se dau amenzi pe postări
Evenimentul Zilei: Munca la domiciliu, solutia pentru viitoarele mame Contractele de munca la domiciliu pot fi o solutie pentru viitoarele mame care vor sa primeasca o indemnizatie mai mare, dar vor fi obligate, din 2011, sa se intoarca la munca mai devreme, dupa ce au stat cu copilul un an. Astfel, "mama poate cumula stimulentul de insertie profesionala (de 500 de lei lunar - n.r.) cu salariul obtinut in temeiul unuia dintre cele cinci categorii de contracte individuale de munca la domiciliu ce se pot incheia in tara noastra ca, de altfel, in majoritatea tarilor lumii", sustine doctorandul Ana Cioriciu Stefanescu, consultant in Dreptul social, citata de Avocatnet.ro.
Jurnalul National: Stampila portocalie pe ajutoarele de la UE Faptul ca Uniunea Europeana trimite in tara tone de ulei, zahar, faina, care trebuie sa fie distribuite gratis populatiei cu venituri reduse este mana cereasca pentru PDL, care are acces, practic, la o campanie electorala fara costuri. Si pentru ca este valabila zicala "cine imparte parte-si face", daca alimentele sunt distribuite prin intermediul Consiliilor Judetene, acolo unde acestea sunt conduse de PDL, primarii de la PSD si PNL nu primesc nici macar un kilogram de zahar. Un scandal pe aceasta tema s-a desfasurat anul trecut la Suceava, unde Gheorghe Flutur a impartit alimentele de la UE doar primarilor democrat-liberali, aparand ulterior propuneri ca la nivel national de gestionarea ajutoarelor sa se ocupe nu autoritatile locale, ci ONG-uri apolitice.
Adevarul: Romanii nu se grabesc sa-si asigure locuintele Desi mai sunt doar trei saptamani pana la termenul-limita (15 ianuarie) privind asigurarea obligatorie a locuintei impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, romanii nu s-au grabit sa incheie polite. Pana la jumatatea acestei luni, doar 310.500 de proprietari dintre cei peste opt milioane incheiasera polite obligatorii, adica mai putin de 4,5% din total. Astfel, cele 13 societati din componenta Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) au incasat, de la 15 iulie, data intrarii in vigoare a legii, prime in valoare de aproximativ 5,9 milioane de euro.
Ziarul Financiar: Creditul privat a crescut cu 0,5% in noiembrie, datorita imprumuturilor in valuta Soldul creditelor acordate de banci populatiei si companiilor a crescut in noiembrie cu 0,5% fata de luna anterioara, pana la 207,9 miliarde lei (echivalentul a 48,5 mld. euro), arata datele publicate de BNR. Fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, creditul neguvernamental a crescut cu 3,5%. Cresterea creditului privat se datoreaza in continuare imprumuturilor in valuta, care au avansat luna trecuta, la valori expirmate in lei, cu 1,2% fata de octombrie si cu 8,2% fata de sfarsitul lui noiembrie 2009, ajungand la 130,8 miliarde lei (echivalentul a 30,5 mld.