Revista presei: Orizonturi sumbre! Romania se indreapta spre stagflatie

Ultima actualizare: 18-08-2012 10:15
criza economica

Managerii se asteapta la scaderea numarului de angajati, stagnarea activitatii si cresterea preturilor, potrivit anchetei de conjunctura a INS pentru lunile septembrie-noiembrie, prima facuta dupa majorarea TVA.

Romania Libera: Stagflatia, care inseamna cresterea preturilor si a so­ma­ju­lui pe fondul stagnarii sau scaderii economice, este cel mai rau deznodamant pentru o economie in criza pentru ca nici o politica economica nu poate rezolva toate problemele in acelasi timp. Astfel, daca banca centrala ridica dobanzile pentru a tempera inflatia trimite economia in colaps, iar daca o reduce pentru a stimula economia face ca preturile sa intre intr-o spirala de crestere. Iesirea din aceasta situatie apare dupa ani de agonie sau, in cazul economiilor bolnave , dupa reforme de tipul terapiilor de soc.

Gandul: Trei masuri pentru a salva bugetul de pensii, pe viitor. Pe termen scurt ramane falimentar Bugetul pensiilor de stat nu poate fi salvat, pe termen scurt Anul viitor, deficitul acestui buget ar putea ajunge la 3,6 miliarde de euro, adica 3% din PIB. Pentru ca sunt 4,2 milioane de salariati care sustin 4,7 milioane de pensionari (fara agricultori si pensii speciale) si pentru ca pensia medie este de aproape 40% din venitul mediu brut pe economie in timp ce contributiile sunt de doar 31,3%, pensiile de stat vor continua sa fie o "gaura" in bugetul statului inca mult timp de acum incolo.

Jurnalul National: Cum maresc lefurile miscarile de strada Mii de protestatari au participat marti la marsul organizat de Blocul Na­ti­o­nal Sindical. Un mars impotriva austeritatii, dar si al disperarii dedicat urechilor surde ale guvernantilor. "Ne-am saturat de doi ani sa auzim doar austeritate, austeritate, austeritate. Vrem sa vedem un Guvern concentrat pe investitii, pentru ca avem ne­voie de ele si avem bani pentru asta", spunea ieri liderul BNS, Dumitru Costin.

Adevarul: Cum isi trateaza Romania viitorul: Guvernul i-a platit unui tanar un master de 70.000 de euro, l-a chemat acasa si apoi l-a restructurat Radu Oprea a obtinut o bursa guvernamentala la o universitate din SUA, apoi a primit o slujba in Romania, dar a fost dat afara din motive de criza. Timp de patru ani, Guvernul Romaniei a investit 6 milioane de euro pentru scolirea tinerilor in strainatate, apoi nu i-a mai angajat sau le-a dat posturi sub pregatirea lor. Radu Oprea are 30 de ani si pana acum o saptamana, cand a primit notificarea ca a fost restructurat era inspector la Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret (ANST), la Directia de Strategii si Politici de Tineret.

Evenimentul Zilei: Rectorul Universitatii "Spiru Haret": "Tot invatamantul superior sufera de lipsa de credibilitate" Aurelian A. Bondrea, rectorul Universitatii "Spiru Haret", apara institutia mostenita de la tatal sau, Aurelian Gh. Bondrea, dupa acuzatiile aduse, acum un an, in "scandalul diplomelor". La un an dupa scandalul care a avut in centru Universitatea "Spiru Haret" (USH) si cele 100.000 de presupuse diplome false, noul rector al institutiei, Aurelian A. Bondrea, vrea sa-i linisteasca pe studenti: toate documentele eliberate sunt legale, spune acesta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO