Portret: Sange, sex si automutilare. Momente socante din concerte celebre

×
Codul embed a fost copiat

Gesturi care iti fac pielea de gaina, te lasa cu gura cascata, te revolta sau te amuza, dincolo de barierele vremii si de prejudecati. Totul in numele artei, dusa uneori la extrem, in fata unui public intotdeauna in delir.

Instrumente in flacari, prefacute in tandari. Cam asta faceau pe scena, in anii ’60 muzicieni ca Jimi Hendrix sau The Who. Socant si controversat pentru acele timpuri, dar o simpla joaca de copii pentru ce avea sa urmeze mai tarziu.

La fel am putea spune si despre artificiile demne de filmele horror folosite de unii artisti. Spanzuratoarea, ghilotina, scaunul electric sunt obisnuite intr-un show Alice Cooper. Un sarpe boa incolacit in jurul gatului, insa, poate da fiori celor mai slabi de inima. Si, nu putem uita, desigur, “incidentul” din 1969, cand un pui de gaina a fost sfartecat si aruncat in public.

Pentru amatorii de senzatii tari, nici un concert Kiss nu e de lepadat. Basistul Gene Simmons scuipa sange. Atat de bine, incat n-ai zice ca de fapt e vorba despre o banala vopsea rosie.

Cand vine vorba de scene care iti ingheata cu adevarat sangele in vene, atunci e loc de Ozzy Osbourne care a muscat odata capul unui liliac. Si, mai mult! Se spune despre el ca ar fi facut acelasi lucru cu o turturica sau ca obisnuia, in concertele Black Sabbath, sa arunce in public cu intestine de porc.

Citește și
Sacha Baron Cohen
Portret: Sacha Baron Cohen in da house! Niiice!
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Si daca unii artisti au preferat sa socheze inspirandu-se din partea tenebroasa a vietii, altii au ales sa sparga tabuurile sexualitatii. Madonna masturbandu-se pe scena sau Rammstein mimand un act homosexual o demonstreaza. Cei din urma au primit chiar si amenda pentru comportament obscen.

Tot pe Madonna o regasim si la capitolul controverse religioase. Artista a starnit indignarea bisericii cand in 2006, in timpul turneul Confessions On The Dancefloor s-a lasat rastignita pe o cruce. Ca sa fie mai convingatoare, si-a pus pe cap si o coroana de spini, din plastic, ca sa semene intocmai cu Iisus.

Fiorii in materie de religie vin, insa, de la trupe ca Gorgoroth. In 2004, in timpul unui concert in Polonia, norvegienii au decorat scena cu capete de capre infipte in taruse, o cada plina cu 80 de litri de sange de oaie, simboluri sataniste si patru fotomodele crucificate. Pentru acuzatiile de ofensa religioasa si cruzime fata de animale aduse de autoritati nu au fost insa gasiti vinovati.

Socantul dus la extrem, pana la limita legalitatii, se regaseste si in aparitiile scenice ale suedezilor de la Shining. Spun despre ei ca sunt inventatorii suicidal black metal, asa ca se automutileaza, taindu-se cu lama sau cu cioburi de sticla, pana ce sangele curge siroaie.

Standardele societatii intoarse pe dos? Cu siguranta, Marilyn Manson! Artistul al carui nume este combinatia dintre cel al actritei Marilyn Monroe si cel al criminalului Charles Manson. Pe scurt, frumusete si scabros adunate la un loc. Un machiaj care de foarte putine ori lasa sa se intrevada adevarata lui fata si vestimentatie de la costume cu frac pana la pungi infasurate in jurul trupului. Este formula prin care Marilyn Manson starneste controverse si da frau liber barfelor de tot felul. Cum ar fi, de exemplu, faptul ca si-ar fi scos mai multe coaste, pentru a se putea autosatisface.

Si despre tipare intoarse pe dos vorbim, desigur, si in cazul Lady Gaga. Socheaza prin tot ceea ce face. Si asta, in primul rand pentru ca niciodata nu stii la ce sa te astepti de la ea. Feminintate, gingasie, erotism, salbaticie. Palarii din propriul par si haine din baloane si metale, demne de filmele science-fiction. Sunt doar cateva dintre “ingredintele” marca Lady Gaga. Unele dintre cele mai controversate aparitii ale sale au fost la decernarea premiilor VMA din 2009, cand artista a dansat „insagerata” si la AMA 2009, cand a cantat la un pian in flacari.

Indiferent de felul in care au ales sa fie mai altfel decat altii, un lucru este cert: dincolo de arta in sine, cu totii au reusit sa faca lumea sa vorbeasca despre ei. Si asta, intr-o industrie muzicala mereu in cautare de socant si care te face sa te intrebi mereu: si acum, ce mai urmeaza?

 

 

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Portret Lady GaGa: extravaganta erotico-agresiva. O detesti sau o iubesti?
Portret Lady GaGa: extravaganta erotico-agresiva. O detesti sau o iubesti?

Are numai 23 de ani si a electrizat scenele internationale cu sutiene care explodeaza, cu palarii facute din propriul par, cu pantofii-copita, cu machiajul desprins parca din filme horror si cu tinutele din latex!

Portret: Sacha Baron Cohen in da house! Niiice!
Portret: Sacha Baron Cohen in da house! Niiice!

E nascut sub semnul comediei, fara de rusine, viclean, intepator si mereu cu capsa pusa. Nu se sfieste sa scoata in fata ipocriziile lumii occidentale si sa cada in ridicol doar de amorul… artei.

Recomandări
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea
Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA în valoare de 61 miliarde de dolari.

 

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.