Iata masina care se conduce singura! Soferul poate naviga linistit, pe net
Tehnologia "trenului de masini" a fost testata pentru prima data in Suedia de catre compania Volvo. Peste cativa ani va fi posibila deplasarea unui convoi de masini la o viteza mare si asta doar cu un singur sofer.
Acesta ar urma sa conduca doar primul autovehicul din coloana. Datele legate de viteza si directie sunt transmise wireless la celelalte masini din convoi. Cu ajutorul acestor date se pastreaza intre ele o distanta suficienta. Asta, mai ales ca vehiculele nu sunt legate intre ele, ci comunica doar wireless prin sisteme ce contin monitorizare GPS, emitatoare si receptoare.
Acest test reprezinta o premiera deoarece pana acum toate celelalte au fost realizate la simulatoare. La primul test, convoiul a fost format dintr-un camion condus de un sofer si o limuzina care se putea conduce singura reusind sa pastreze distanta si viteza impuse de masina din fata prin comunicare wireless.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Testele nu se vor opri aici, "trenul" urmand a fi format din mai multe masini ce se vor situa la o distanta mai mica de cea actuala, de respectiv 10 metri, si care vor atinge viteze mai mari de 40 km/ora, cea inregistrata la prima verificare practica. Urmatorul test va avea loc in Spania.
Proiectul a fost initiat in urma cu doi ani si poarta numele de SARTRE (Safe Road Trains for the Environment), iar patru tari din UE, respectiv Suedia, Spania, Germania si Anglia si-au manifestat un interes deosebit in dezvoltarea acestui program.
Tehnologia ar putea fi aplicata in doar cativa ani pe sosele, dar specialistii spun ca procedura de schimbare a legilor din statele membre UE, care sa permita utilizarea acestei tehnologii, va dura mult mai mult.