"Gogosi" electorale pe alese! Ca doar am avut alegeri!

×
Codul embed a fost copiat

Visatori cu initiativa, oameni cu sperante si idei sau doar mincinosi, frustrati si avizi de putere? Sunt cele doua categorii de termeni care incearca sa-i defineasca, intr-un fel sau altul, pe cei care ne-au servit pe tava promisiuni electorale.


Alegeri locale

Criza? Nu si la Primarie!
Vom incepe cu Bucurestiul, unde candidatul la Primaria Generala in 2008, Sorin Oprescu a promis – pentru fluidizarea traficului – o autostrada suspendata, un inel median, care sa fie paralel cu autostrada, culoare separate pentru liniile de transport in comun, taxiuri si utilitare. Usor, usor... nu ridicati privirea catre nori, caci nu veti da decat de cablurile intortocheate de net sau telefonie. Din marea promisiune Opresciana s-a ales, pana acum, praful.

Exista, ce-i drept, un culoar RATB pe langa Cismigiu si unul ce duce de la Mosilor la Piata Romana. Si acelea amarate, incalcate fara jena de soferi si, oricum, datate inainte ca cel pe care multi l-au vazut drept „salvattore de la patria” sa deschida gura si sa promita.

Ne oprim la candidatul pentru primaria sectorului 2, Neculai Ontanu, care a vrajit de-a dreptul electoratul cu ideea sa de a lansa o... gondola in sector. Ontanu a spus ca acest proiect va impusca doi iepuri dintr-un foc: va rezolva si problema traficului supra-aglomerat, dar ii va atrage si pe turisti, care cu siguranta vor dori sa se plimbe macar o data pe deasupra Bucurestiului. Proiectul vizeaza in special salba de lacuri a Bucurestiului: Pantelimon, Plumbuita, Dobroiesti, Fundeni, Tei si Floreasca. Ce-i drept...sunt multi localnici care nici macar nu stiu ca exista atatea ochiuri de apa in Bucuresti. Dar...turisti in Capitala? O specie inca necunoscuta!

Desigur, nu incape comparatie intre proiectele mai sus mentionate si lucruri cu adevarat fezabile si...palpabile. Gradinite, parcuri, parcari supraetajate. „Maruntis” care, strans laolalta, sa poata fi impartit apoi, pe diverse canale, alegatorului de rand.

Citește și
Calin Popescu Tariceanu
Tariceanu: PSD si PDL au facut promisiuni electorale, dar nu le pot onora
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Cu metroul pe la tara
Nu ziceti PAS, pana nu vedeti cum lucreaza rotitele imaginatiei candidatilor din tara. In Neamt, reprezentantul PNG in lupta pentru primaria orasului Roznov, Mirandolina Vinca, le promite alegatorilor un metrou intre Chintinici si Slobozia, daca va fi aleasa.
Precizare necesara: Roznov a fost declarat oras in 2003, are 8.000 de locuitori, iar celelalte doua localitati mentionate sunt...satele anexate.

Ramanem in Moldova, acest land of choice al bancurilor. Pentru ca scaunul de la primaria din Panciu a fost surprinzator de „caldut” pentru Ion Petre, acesta se jura ca le va construi oamenilor o sosea suspendata care sa faca legatura dintre orasul sau si Magura Odobestilor. Va suna cunoscut proiectul?

Insa nimic nu se compara cu “darnicia” si marinimia candidatului PDL la functia de primar a orasului Campuri, Dumitru Vladescu. Acesta se jura ca ii va trata regeste pe cei care il vor vota: le va construi, din bani proprii, un complex balnear dotat cu gheizere termale si bazine de scufundari subacvatice.

Mergem la Cluj, unde candidatul PRM la functia de primar, Gheorghe Funar pune mai presus de toate sanatatea alegatorilor sai. Astfel, Funar doreste sa le asigure acestora apa ozonificata; mai pragmatic din fire, Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean are idei marete: vrea sa devieze cursul Somesului pentru a prelungi pista aeroportului. Asta chiar daca s-a luat deja hotararea ca pistele sa se mute cu tot cu avioane pe alta parcela a urbei.
„Galactici” si „extraterestri” fara legaturi cu Real Madrid, Barcelona sau macar Unirea Urziceni, aspirantii la sefia oraselor din centrul tarii nu se lasa mai prejos.

In Brasov candidatii s-au intrecut in proiecte care sa atraga turistii. O prima promisiune electorala: construirea unei gondole care sa ii duca pe oameni de la gara pana sus pe Tampa. Acolo ar cobori fie pentru a face drumetii pe munte, fie pentru a lua cealalta gondola, spre Poiana Brasov. Pentru cei care au rau de inaltime, politicienii au gasit imediat solutia: metroul suspendat ultrausor. Un fel de tramvai 41 aerian. Bucurestenii inteleg.

Nici Timisoara nu a fost ocolita de “gogosile” electorale. Pentru a evita problemele din trafic, candidatii au pus la bataie un proiect prin care orasul ar putea fi traversat cu vaporasul, copiii se vor putea bucura intr-un mini-Disneyland, iar batranii isi vor putea alina suferintele intr-un spital mare, modern, cu personal medical suficient si bine organizat.

Alte solutii fanteziste care merita mentionate vin tot de la Cluj. Hai ca un teleferic pe Feleac n-ar fi o aberatie. Dar cum facem incat sa avem metrou prin urbe si sa executam si un tunel prin centrul orasului?!?

Coalitia PSD – PDL

Nici coalitia celor doua mari partide, care s-au aliat la sfarsitul lui 2008, dupa alegerile parlamentare, nu s-a dat inapoi de la promisiuni. Atat social-democratii, cat si democrat-liberalii au iesit in frunte cu viziuni marete cum ar fi: majorarea salariilor profesorilor cu 50% sau eliminarea taxei auto. Niciunul dintre aceste planuri nu a stat in picioare in fata visteriilor goale ale statului.

Un alt balon de sapun din ciclul promisiunilor nerealizate a fost si acordarea de burse pentru studenti in valoarea salariului minim pe economie.

Alegerile prezidentiale 2009
Trecem la “greii” din politica romaneasca. Cei care doar ce s-au razboit in declaratii si promisiuni numai,numai sa se aseze, confortabil, in fotoliul moale de la Cotroceni.

Mircea Geoana a promis ca nu va face nicio concediere in sistemul bugetar si la firmele de stat, ca punctul de pensie va fi de cel putin 45% din salariul mediu brut pe economie, ca va mentine actuala varsta de pensionare pentru femei, ca va oferi stimulente fiscale pentru patronii care pastreaza salariatii in varsta de peste 45 de ani sau angajeaza pensionari.

Contracandidatul acestuia, Traian Basescu, a declarat ca Romania va depasi perioada de criza in 2010, trimestrul doi cand se va realize chiar o crestere economica. Cota unica sa ajunga la 12% este un vis pe care Traian Basescu il vede realizat abia in 2011, iar in ceea ce priveste programul Rabla, actualul sef al statului ii linisteste pe adeptii sai spunandu-le ca si in 2010 va sta in picioare.

Le-am enumerat si pe acestea din dorinta de a nu le bifa, la anul, intr-o insiruire asemanatoare. Pe hartie, totul arata extraordinar. Pana cand coala ingalbeneste iar noi constatam ca cei care pozeaza in barzi, in port-stindard al unei gandiri elaborate, nu fac absolut nimic.

Cine are de pierdut din tot acest bulgare de minciuni care se incapataneaza si nu se sparge? Simplu: ganditi-va cine ajunge mereu sa plece capul, umil. Cine isi pipaie buzunarele si il ia cu palpitatii gandul le simte goale... Radem, glumim, dar in incinta...nu se intampla nimic.

In 20 de ani de cand Romania este un stat democratic, “alesii” nostri au facut doua lucruri mari si late. Strategii in interes propriu si o “tolba” vesnic plina cu promisiuni, pe care le scot de la naftalina o data la 4-5 ani. Ce este hilar: tupeul cu care, de fiecare data, EI chiar se asteapta ca alegatorii sa ii creada. Ce este foarte trist: acest lucru se intampla....

Articol recomandat de sport.ro
Selecționerul Suediei intervine și critică UEFA după România - Kosovo: "E vorba de fairplay aici!"
Selecționerul Suediei intervine și critică UEFA după România - Kosovo: "E vorba de fairplay aici!"
Citește și...
Berceanu, la audieri: Pot face 101,64 km de autostrada in 2010
Berceanu, la audieri: Pot face 101,64 km de autostrada in 2010

Anul viitor, Ministerul Trans­porturilor ar putea receptiona 101 km de autostrada, insa numai daca va fi asigurata o finantare corespunzatoare, a declarat la audierea in comisiile parlamentare de specialitate.

Tariceanu: PSD si PDL au facut promisiuni electorale, dar nu le pot onora
Tariceanu: PSD si PDL au facut promisiuni electorale, dar nu le pot onora

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a acuzat PDL si PSD ca au facut promisiuni electorale pe care acum nu le mai onoreaza, desi cunosteau situatia economica exacta a Romaniei.

Ministrii nu stiu inca daca isi pot onora promisiunile electorale
Ministrii nu stiu inca daca isi pot onora promisiunile electorale

Ministrii au analizat bugetul, ca sa afle daca vor avea bani ca sa-si respecte promisiunile electorale. Din pacate, cabinetul Boc nu a reusit inca sa ofere raspunsuri la intrebarile cele mai arzatoare.

Recomandări
Ce crede Traian Băsescu despre amenințările nucleare ale Rusiei: ”Aici nu te joci! N-ai decât să lovești, dar o să fii lovit”
Ce crede Traian Băsescu despre amenințările nucleare ale Rusiei: ”Aici nu te joci! N-ai decât să lovești, dar o să fii lovit”

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a fost invitatul Dianei Enache la Interviurile ȘtirileProTV.ro, unde a făcut o analiză politică atât a candidaților la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, cât și a situației din Ucraina.

Românii care au contractat sisteme fotovoltaice riscă să piardă banii, pentru că nu are cine să le monteze la timp
Românii care au contractat sisteme fotovoltaice riscă să piardă banii, pentru că nu are cine să le monteze la timp

Românii care au contractat sisteme fotovoltaice prin ediția de anul trecut a programului „Casa Verde” și nu au încă panourile pe casă au intrat în criză de timp.

Animați de campania electorală, parlamentarii „se bat” în comisii ale căror rezultate vor fi publice după alegeri
Animați de campania electorală, parlamentarii „se bat” în comisii ale căror rezultate vor fi publice după alegeri

Senatorii și deputații au aprobat miercuri înființarea a două comisii parlamentare de anchetă. Una trebuie să verifice cheltuielile făcute de Administrația Prezidențială în cei 10 ani de mandat ai lui Klaus Iohannis, cealaltă va investiga scandalul Nordis