Computerele vor ajunge de marimea unui cub de zahar. Se vor raci cu apa
Procesoarele super-computerelor viitorului vor fi atat de mult comprimate incat vor incapea intr-un cub de zahar. Cercetatorii spun ca in acest fel cele mai puternice calculatoare vor putea fi racorite chiar cu apa.
Micsorarea dimensiunilor unui procesor le va permite celor care fac calculatoare sa le asambleze in serie. Procesoarele vor fi astfel asezate in straturi, in carcasa, iar printre ele va curge apa care le va raci.
Scopul cercetatorilor este de a reduce cantitatea de energie folosita de super-computere si nu de a le micsora cu orice pret, spun cei de la IBM, citati de BBC News.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Cam 2% din energia totala consumata in lume este "mancata" de constructia si folosirea computerelor. Doctorul Bruno Michel de la Laboratoarele IBM spune ca in viitor calculatoarele se vor baza pe cat de ecologice sunt si nu pe viteza, ca acum.
Momentan, echipa sa a dezvoltat un prototip pentru a demonstra ca racirea cu apa este un principiu functional. Numit Aquasar, super-calculatorul este de marimea unui frigider, in prezent. Dar urmeaza sa ajunga la dimensiunea unui cub de zahar. IBM estimeaza ca este insa cu 50% mai eficient energetic decat celelalte super-computere din lume.Pana de curand, cele mai performante calculatoare erau in stare sa faca 770 de milioane de operatiuni pe secunda, la o putere de un watt. Aquasar a reusit insa sa duca stacheta la 1,1 miliarde de operatiuni pe secunda. Acum provocarea consta in a-l miscora.
Avem de gand ca in urmatori 10-50 de ani sa-l facem sa fie cat un cub de zahar. Vom avea un super-computer de marimea unui cub de zahar, spune doctorul Michel.