Cea mai saraca tara din lume a trecut in 2011! Afla care este!
Republica Kiribati a fost prima tara din lume care a trecut in noul an. Kiribati n-are nicio legatura cu banii. E saraca pe hartie, dar bogata "sufleteste". Afla secretele unui paradis!
Odata ajuns acolo, traiul este asigurat pentru cativa dolari. Daca ti-ai imaginat vreodata PARADISUL, probabil era ceva de aici.
Cei 33 de atoli (insule coraligene de forma unui covrig, cu o laguna in mijloc) care formeaza arhipelagul Kiribati sunt raspanditi pe o suprafata vasta din Oceanul Pacific.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Se intind pe aproape 4.000 de kilometri distanta, de la est la vest si mai bine de 2.000 de kilometri de la nord la sud, de-a lungul Ecuatorului.
Intr-un clasament al Fondului Monetar International, Republica Kiribati este cea mai saraca tara din lume, dupa nivelul Produsului Intern Brut, raportat pe cap de locuitor. Asta nu e neaparat un handicap pentru locuitorii de acolo, care o duc extraordinar de bine.
De unde si pana unde acest paradox? Pentru ca produsele locale sunt relativ ieftine si pentru ca cele importate sunt si mai ieftine – majoritatea alimentelor venite din afara granitelor sunt date la schimb pentru peste si nuci de cocos.
Ca dovada a bunastarii locale, iata acest raport din 2009, al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care arata ca cei din Kiribati sunt pe locul doi la obezitate, in lume. Si este de inteles, avand in vedere ca peisajul local te cam predispune la siesta.
Istorie si nuci de cocos
Tara si-a castigat independenta fata de Regatul Unit in 1979. Multe insule sunt locuite si sunt expuse inundatiilor, odata cu cresterea nivelului apelor oceanului.
Kiribati este la granita dintre “ieri si azi”. Pentru ca prin mijlocul tarii, pana in anul 1995, trecea Linia Internationala a Datei, guvernul a decis sa o mute mai la est, ca toata tara sa aiba aceeasi ora.
Miscarea a fost una foarte abila pentru ca Kiribati a devenit, practic, tara in care incepe o noua zi. Si-a redenumit cea mai estica insula, Carolina, drept insula Mileniului. Acolo, pe 1 ianuarie 2000 a avut loc intrarea in noul mileniu, iar autoritatile au dus o adevarata campanile turistica de promovare a evenimentului.
Economia tarii este foarte slaba, bazata pe turism si pe agricultura. Mai exact pe nucile de cocos – singurii arbori din zona fiind palmierii cocotieri si niste maslini salbatici. Atat de tare se bazeaza economia din Kiribati pe nuci de cocos incat la orice cadere sau ridicare a acestei piete, economia creste sau decade intocmai.
Cu Oceanul Pacific pe post de granita pentru toate insulele, pescuitul este o activitate de baza a bastinasilor si o mana de aur pentru turism. Cu toate ca exista cateva investitii straine, o exploatare de fosfat si multi muncitori care lucreaza in Australia si trimit bani acasa, PIB-ul pe cap de locuitor este cel mai mic din lume (potrivit clasamentului intocmit de Fondul Monetar International, in 2009).
Republica Kiribati are o populatie de 99.000 de locuitori, iar capitala se numeste Tarawa Atoll. Limba engleza este limba oficiala, iar speranta de viata este de 59 de ani pentru barbati si 63 pentru femei.
Presedintele este si seful guvernului, iar Parlamentul are doar 42 de membri, care tin sedintele in aceasta casuta “de vacanta”.