Prelevarea de organe de la cadavre ar salva mult mai multe vieti
Operatiile de transplant ar creste cu 20% si ar salva mai multe vieti, daca medicii vor putea lua organe de la persoanele aflate in stop cardiac. Pentru asta au nevoie de aprobarea rudelor, sau de legea "acordului prezumat", blocata in Parlament.
Potrivit documentului, cei care nu precizeaza in timpul vietii ca nu vor sa-si dea organele sunt potentiali donatori dupa moarte, daca li se opreste inima si nu mai raspund la manevrele de resuscitare.
Asa s-a intamplat la Cluj cand o femeie a intrat in stop cardio-respirator, iar doctorii i-au prelevat rinichii dupa ce familia a acceptat sa ajute alti bolnavi.
Un barbat este acum in viata pentru ca a primit un rinichi de la o femeie careia i s-a oprit inima, in timp ce era dusa in sala de operatie, pentru prelevarea de organe. Medicii au recoltat rinichii de la un cadavru, fara activitate cardiaca.
Cum numarul donatorilor in moarte cerebrala in Romania este redus fata de restul Europei, o alternativa ar fi recoltarea de organe de la pacienti in stop cardiac neresuscitabil.
Procedura, prevazuta in legea transplantului, trebuie facuta in cel mult doua ore si jumatate de la infarct. De multe ori in acest interval coordonatorii de transplant nu reusesc sa obtina acordul familiei pentru donare.
Tocmai de aceea, deblocarea legii acordului prezumat ar ajuta la cresterea numarul de donatori, mai ales ca zilnic in camerele de garda sunt trei pacienti in stop cardiac neresuscitabil.
Actul prevede ca romanii care nu si-au exprimat refuzul in timpul vietii, sunt potentiali donatori dupa moarte. Din pacate, documentul zace la Camera Deputatilor.
In Olanda, de exemplu, 50% dintre donatorii de organe sunt cei fara activitate cardiaca. Iar in Anglia, Belgia si Franta, de la donatori in stop cardiac se recolteaza pe langa rinichi, ficatul si plamanii. In Romania sunt peste 4.000 de pacienti care au nevoie de un transplant, ca sa poata trai.