Primul zbor transatlantic efectuat cu biocombustibil. Vezi VIDEO
Honeywell a anuntat ca Green Jet Fuel a propulsat cu succes primul zbor transatlantic pe baza de biocombustibil, care a aterizat, astazi, pe aeroportul Le Bourget, din Paris.
VEZI AICI VIDEO CU PRIMUL ZBOR TRANATLANTIC EFECTUAT CU AJUTORUL COMBUSTIBILULUI BIO!
Honeywell Green Jet Fuel: mai putin cu 5,5 tone metrice din emisiile nete de dioxid de carbon • Green Jet Fuel, acum cu un pas mai aproape de utilizarea comerciala, dupa obtinerea aprobarii initiale a asociatiei ASTM • Biocombustibilul si tehnologiile aviatice Honeywell micsoreaza costurile transportului aerian, maresc profiturile si reduc amprentele de carbon
Gulfstream G450, operat de Honeywell, este prima aeronava din lume care a zburat din America de Nord in Europa cu un amestec de 50/50 biocombustibil Honeywell Green Jet si combustibil pe baza de petrol, cu care si-a alimentat unul dintre motoarele sale Rolls-Royce. A fost, de asemenea, primul avion cu reactie privat propulsat de un biocombustibil.
Biocombustibilul a fost obtinut din camelina, o cultura energetica specializata, care nu concureaza in lantul trofic, deoarece creste in rotatie cu culturile de grau, dar poate creste si la marginea terenurilor cultivate.
Materia prima pentru acest zbor a fost cultivata si recoltata de Sustainable Oils, un producator de tehnologii pe baza de camelina, cu sediul in SUA.
Cursa a decolat din Morristown, N. J., vineri, la orele 21:00, si a aterizat la Paris dupa aproximativ sapte ore de zbor. Avionul a urmat indeaproape ruta celebrului prim zbor transatlantic al lui Charles Lindbergh.
Din analizele ciclului de viata reiese ca, prin utilizarea Honeywell Green Jet Fuel la aceasta cursa aeriana, emisiile de dioxid de carbon au fost cu aproximativ 5,5 tone metrice mai mici in raport cu acelasi zbor alimentat cu combustibil pe baza de petrol.
„Aceasta prima cursa alimentata cu biocombustibil peste Oceanul Atlantic, alaturi de alte cateva zeci de zboruri-test comerciale si militare efectuate pana in prezent, demonstreaza ca Green Jet Fuel de la Honeywell satisface cu brio standardele exigente ale transportului aerian”, a spus Jim Rekoske, vicepresedinte si director general al departamentului de energie regenerabila si produse chimice al UOP/Honeywell. „Dupa obtinerea aprobarii initiale a asociatiei ASTM International, ne-am mai apropiat cu un pas de utilizarea comerciala, care va ajuta comunitatea aviatica sa-si reduca amprenta de carbon si dependenta de titei.”
„Gulfstream se angajeaza sa realizeze obiectivele ambitioase ale industriei aviatice cu privire la reducerea emisiilor”, a declarat Pres Henne, vicepresedinte senior, Programe, engineering si testare la Gulfstream. „Intre acestea se afla cresterea neutralitatii de carbon pana in anul 2020 si reducerea emisiilor totale de carbon cu 50 la suta pana in anul 2050, raportat la 2005. Cooperam cu fabricanti de motoare si alti inovatori, cum este Honeywell, pentru reusita acestor initiative. Ne mandrim mult cu faptul ca facem parte din aceasta demonstratie istorica.”
Promovarea de noi surse de combustibili, pentru reducerea emisiilor aviatiei
Preturile fluctuante ale combustibililor, in combinatie cu restrictiile din ce in ce mai severe ale reglementarilor privind emisiile aviatiei, impun cautarea unor surse de combustibili alternative. Honeywell Jet Fuel este o optiune de combustibil ecologic care indeplineste toate specificatiile de zbor fara sa fie necesara vreo modificare a aeronavei sau a motoarelor.
Honeywell a produs peste 2,5 milioane de litri de Honeywell Green Jet Fuel din surse ecologice, necomestibile, cum sunt camelina, jatropha si algele, in vederea utilizarii in cadrul zborurilor-test comerciale si militare. In toate cele 16 zboruri alimentate cu biocombustibili care au fost efectuate pana in prezent, Honeywell Green Jet Fuel a dovedit ca indeplineste toate specificatiile de zbor pe platforme militare si comerciale, fara nicio modificare a aeronavelor sau a motoarelor.
Procesul de productie al Green Jet Fuel a fost initiat in anul 2007, in cadrul unui contract cu Agentia SUA pentru cercetari avansate in domeniul apararii (DARPA), ce avea drept obiect producerea de carburanti regenerabili pentru motoarele avioanelor militare cu reactie. Procesul se bazeaza pe tehnologia hidroprocesarii, utilizata in mod obisnuit in rafinariile din prezent la producerea carburantilor de transport. Aceasta produce un biocombustibil aviatic care poate fi amestecat perfect cu combustibilul pe baza de petrol.
„Cu aproape doua milioane de litri produse, combustibilul regenerabil pe baza de camelina pentru motoare cu reactie a beneficiat de cea mai ampla testare si s-a dovedit util pe mai multe tipuri de motoare si aeronave”, a declarat Tom Todaro, CEO al Sustainable Oils. „Este singura materie prima ecologica disponibila in cantitati mari, pe plan comercial, in zilele noastre. Suntem mandri sa fim partenerii Honeywell in acest zbor istoric.”
Micsorarea costurilor operationale ale companiilor aeriene si reducerea amprentei de carbon
In afara de biocombustibili, Honeywell ofera o serie de tehnologii care ajuta companiile aeriene sa-si micsoreze costurile legate de combustibili -- acesta fiind cel mai mare dintre costurile operationale ale liniilor aeriene.
„Reducerea atat a costurilor operationale, cat si a emisiilor de carbon nu a fost nicicand mai imperioasa. De la avionica avansata la biocombustibilul ecologic si motoarele cu reactie eficiente energetic, inovatiile de la Honeywell se adreseaza acestor necesitati in prezent”, a spus Carl Esposito, vicepresedinte al departamentului Strategie si management de produs din cadrul Honeywell Aerospace. „Tehnologiile de navigare si siguranta PRIMUS EPIC ale Honeywell, incorporate in cockpitul avionului Gulfstream, au purtat aeronava in zbor pe ruta cea mai directa si cu cel mai eficient consum de combustibil, de la Morristown.”
Tehnologiile Honeywell sustin, de asemenea, eforturile depuse pe plan mondial in vederea modernizarii traficului aerian, a cresterii sigurantei in zbor si a eficientizarii consumului de combustibil, putand reduce emisiile de carbon. Tehnologiile de management al traficului aerian si sistemele de management de zbor (FMS) ale Honeywell contribuie totodata la scurtarea duratei de zbor, marirea eficientei si sigurantei in zbor prin sisteme de navigare si aterizare de precizie, minimizarea intarzierilor in aeroporturi si diminuarea amprentelor de carbon.
Sistemul avansat de evitare a coliziunilor de trafic (TCAS) al Honeywell, certificat recent, si SmartTraffic pot reduce semnificativ costurile operationale pentru liniile aeriene. SmartTraffic incorporeaza In Trail Procedure (ITP), care le permite avioanelor sa zboare mai apropiat si sa aterizeze mai eficient, fara sa le fie afectata siguranta. Posibilitatea de a schimba rutele cu usurinta poate duce la economii de combustibil in valoare de pana la 100.000 $ anual, pentru fiecare aeronava.
Honeywell contribuie, de asemenea, la dezvoltarea urmatoarei generatii de sisteme de management al traficului aerian, care utilizeaza satelitii GPS in locul radarului.
Honeywell International (www.honeywell.com) este o companie Fortune 100, lider in servicii si produse aerospatiale, tehnologii de control pentru constructii, locuinte si industrie, produse pentru automobile, turbocompresoare si materiale speciale. Compania Honeywell are sediul in Morris Township, N.J., S.U.A., iar actiunile sale se tranzactioneaza la bursele din New York, Londra si Chicago.