Google a cumparat Motorola. Dumnezeul internetului zambeste "hard" spre iPhone


Ultimul update: Joi 10 Mai 2012 08:14
Data publicarii: Luni 15 August 2011 16:47
Categorie: iLikeIT
Google Motorola

Tranzactia anului in telecomunicatii si tehnologie a venit pe neasteptate: Google a cumparat Motorola pentru 12,5 miliarde de dolari si odata cu ea si cele 17.000 de patente pretioase pentru viitorul smartphone, concurent al iPhone.

Pretul convenit, de 40 de dolari pe actiune, este cu 63% peste cotatia inregistrata de titlurile Motorola la inchiderea tranzactiilor de vineri de la bursa din New York, scrie incont.ro.

Cumpararea Motorola de catre Google inseamna ca gigantul care a produs pana acum doar programe si sisteme de operare se apuca serios de componente hardware si isi va face propriile telefoane - de la conceptie pana la dotare si echipare.

Primul efect: caruselul actiunilor pe bursa

Actiunile Motorola (492 mil de rezultate in Google) au crescut cu 59% in urma anuntului, in timpul tranzactiilor electronice premergatoare deschiderii bursei new-yorkeze.

Actiunile Nokia (1,354 mld rezultate in Google) au crescut luni cu peste 10% dupa ce anuntul privind preluarea Motorola Mobility de catre Google a reaprins speculatiile legate de o oferta pentru producatorul finlandez de telefoane mobile.

Titlurile Nokia au scazut cu circa 45% de la inceputul acestui an, generand zvonuri ca actiunile ar putea ajunge suficient de ieftine pentru a atrage o oferta de preluare a companiei.

Apple (1,700 mld rezultate in Google) si Samsung (1,370 mld rezultate in Google) au pus capat in trimestrul al doilea dominatiei de 15 ani a Nokia pe piata smartphone, impingand producatorul finlandez pana pe locul al treilea, potrivit mai multor companii de cercetare a pietei.

Miza declarata: imbunatatirea sistemului Android

Google, al carui sistem de operare Android este instalat pe telefoane fabricate de Motorola Mobility si companii precum Samsung Electronics, a obtinut astfel numai putin de 17,000 de patente necesare sa concureze mai eficient iPhone-urile Apple.

Miza off the record: Google intra pe piata HARD

Compania americana nu se va mai lupta pentru suprematie cu Microsoft (producator de sisteme de operare pentru smartphone-uri) ci direct cu gigantul Apple.

Ce se intampla cu HTC si Samsung?

Partenerii Google de pana acum au fost cei de la Samsung si HTC care sperau ca gigantul online sa faca o miscare de cumparare spre una dintre subdiviziunile lor. Si asta mai ales ca Google a colaborat foarte strans cu cei de la HTC - relatie fructificata in telefonul Google Nexus One, si cu cei de la Samsung - facand telefonul Google Nexus S.

Ca sa nu mai vorbim ca smartphonurile cel mai bine vandute de la cele doua companii erau dotate cu sisteme de operare Android.

Acum Samsung si HTC sunt suparate si se simt de parca cel mai bun prieten le-a infipt un cutit in spate, comenteaza Business Insider. Asta pentru ca, se presupune, Google va incerca sa se axeze pe productia de telefoane proprii si va limita tot mai mult raspandirea sistemului de operare la alte branduri trasformandu-l intr-un sistem proprietar, pe care-l vom gasi doar pe device-urile marca Google sau Motorola.

Ce a amplificat razboiul?

La inceputul acestei luni, Google nu a reusit sa cumpere mii de patente de la compania falimentara Nortel. Directorul juridic al Google, David Drummond, a acuzat Microsoft, Apple, Oracle si alte companii ca s-au coalizat pentru a impiedica ascensiunea Android, prin achizitia de pantente.

Tranzactia va fi finalizata la sfarsitul lui 2011 sau inceputul anului viitor, iar Motorola Mobility va fi condusa ca o afacere separata.

 

Google Motorola Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Tags: google, motorola,

Sah mat la Apple. Google cumpara Motorola pentru 12,5 miliarde de dolari
Sah mat la Apple. Google cumpara Motorola pentru 12,5 miliarde de dolari
Google NU e cel mai eficient motor de cautare. Vezi cine il intrece
Google NU e cel mai eficient motor de cautare. Vezi cine il intrece
Android cucereste 50% din piata smartphone-urilor. De ce nu e petrecere la Google
Android cucereste 50% din piata smartphone-urilor. De ce nu e petrecere la Google
Chromecast si controller
iLikeIT. Viitorul gaming-ului: consolă cu rezoluție 8K și serviciul Google Stadia
Cum arată mașinile viitorului. Tehnologia care le transformă în centre de divertisment
”Societatea nu este pregătită”. Cum va schimba tehnologia lumea în câțiva ani
iLikeIT. Jocurile săptămânii, prezentate de George Buhnici
iLikeIT. Motivele pentru care două telefoane pliabile încă nu au apărut pe piață
Aplicația care poate „citi” pulsul și tensiunea prin scanarea feței, cu ajutorul camerei foto
telefon
iLikeIT. Cum putem face bateria telefonului mult mai eficientă