"Made in China" la Constanta. Al 4-lea producator de telefoane mobile din lume, in Romania
Chinezii vor sa repete in judetul Constanta "figura Jucu", adica mutarea inspirata a finlandezilor de la Nokia. Al 4-lea mare producator de telefoane mobile din lume, compania chinezeasca ZTE, vrea sa deschida o fabrica la Marea Neagra.
Va face acolo smartphone-uri si tablete. Chinezii au nevoie ca de aer de un sediu in Uniune, unde sa-si asambleze produsele, astfel incat celebrul "Made in China" sa se transforme in "Fabricat in Europa". Aceste trei cuvinte sunt pasaportul spre succes pe piata europeana.
Chinezii au si un plan: fabrica din Constanta va face 200.000 de telefoane pe an pentru piata locala si inca jumatate de milion pentru restul Europei. La 150 de euro bucata, numai aparatele vor aduce 100 de milioane de euro anual.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Au ales Constanta datorita pozitionarii strategice. Ramane de stabilit locul exact, undeva in afara orasului. Variante insa exista.
Investitia initiala ar fi de 40 de milioane de euro. Sefii de la Bucuresti spun ca pot incepe lucrarile si luna viitoare daca primesc terenul. Intentioneaza sa angajeze 100 de muncitori romani pe care ii vor plati cu un salariu mediu de 2.000 de lei.
Planul de afaceri este foarte simplu. Chinezii incarca subansambluri intr-un container. Le transporta cu vaporul din China pana in Constanta. Acolo le asambleaza si le trimit mai departe cu trenul sau TIR-ul in tarile din regiune.
Scapa astfel de taxe vamale si TVA care le-ar scumpi produsele, daca telefoanele ar fi fost asamblate in China, dar si de varful de licente cerute de UE.
In biroul de la Bucuresti romanii invata sa lucreze cot la cot cu chinezii. Isi afiseaza numele in ambele limbi. Ai nostri muncesc cu un program care traduce chineza in engleza, iar chinezii iau lectii de romana.
Chinezii vor produce in aceeasi fabrica si modem-uri pentru internet, dar si echipamente pentru receptionarea emisiei digitale terestre.
Exemplul acestei investitii ne arata ca putem profita de pozitionarea noastra strategica si de faptul ca suntem parte a Uniunii Europene.