Efectele elene: doua viziuni privind euro. Cat plateste fiecare tara europeana pentru a salva Grecia
In spatele crizei din Grecia "fierb" doua viziuni privind euro si, cu cat este amanat mai mult falimentul acestei tari, cu atat sunt mai aproape liderii europeni de a incalca unul dintre cele mai vechi tabuuri.
Autoritatile europene devin principalii detinatori de obligatiuni suverane elene, chiar daca se opun propunerii presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, pentru o "consolidare majora" a legaturilor fiscale in spatiul comunitar.
In aceste conditii, obiectiile politicienilor europeni de impartire a suveranitatii sunt subminate de propriile eforturi de salvare a euro.
"Cu cat este evitata restructurarea datoriilor elene, cu atat mai mult obligatiile financiare ale Greciei sunt impartite si apare o uniune fiscala de facto", a declarat David Mackie, economist sef la JPMorgan Chase in Londra.
Daca BCE va avea succes in incercarea de a preveni restructurarea, in viitorul apropiat, a datoriilor Greciei, regiunea va merge spre destinatia dorita de Trichet, crede Mackie.
Va esua euro?
Parlamentul de la Atena a aprobat miercuri un nou plan de austeritate, creand conditiile pentru obtinerea unui al doilea program international de finantare in decurs de doi ani, care va majora contributia contribuabililor europeni la salvarea celui mai indatorat stat din UE.
Pentru investitori, cresterea subventionarii risca sa afecteze obligatiunile germane, considerate de referinta in zona euro.
Rezultatul controversei ar putea determina daca euro va evolua sau va esua din cauza temerilor ca cei 17 membri sunt prea diferiti pentru a fi uniti de o moneda unica, daca unii nu vor sa respecte regulile iar altii nu vor sa ii ajute pe cei aflati in dificultate."Europa se afla la o rascruce. Este imposibil sa avem o uniune monetara in anii urmatori daca nu construim o uniune economica si fiscala. Trichet este constient de acest lucru, dar unii lideri politici au alte viziuni", a afirmat intr-un interviu Guy Verhofstadt, prim-ministru al Belgiei in prima decada a euro.
Vezi cu cat contribuie statele din UE la salvarea Greciei pe www.incont.ro