Ce este N85VM si cum apare numele Romaniei in procesul care poate distruge reputatia CIA

×
Codul embed a fost copiat

Un proces intre contractori, desfasurat la New York, ofera informatii inedite despre costul si operatiunile controversatului program al CIA de extradari extraordinare, relateaza Washington Post, in editia electronica.

Documentele judiciare dezvaluie atat traseul avionului Gulfstream IV, cat si costul de 339.228,05 dolari al acestei calatorii. O parte semnificativa a operatiunii CIA a fost incredintata unei mici companii de aviatie care se ocupa anterior cu transportul echipelor sportive in tara.

Zborurile din august 2003 - si alte cateva zeci catre locuri ca Bucuresti, Romania; Baku, Azerbaijan; Cairo; Djibouti; Islamabad, Pakistan; si Tripoli, Libya - au fost organizate de Sportsflight, o companie din Long Island. Aceasta a furnizat un avion apartinand firmei Richmor Aviation, cu sediul in apropiere de aeroportul Columbia Country din Hudson, New York. Pana la urma, Richmor a dat in judecata Sportsflight pentru incalcarea contractului. In cadrul procesului, costurile si rutele a numeroase zboruri CIA au devenit parte din documentele judiciare.

In alte cazuri, administratia a invocat "secretul de stat" pentru a incheia litigiile privind programul CIA, dar cazul din Columbia County a continuat fara intrerupere intr-un tribunal aproape gol. La proces au fost prezenti doar doi martori: presedintele Richmor, Mahlon Richards, si proprietarul Sportsflight, Donald Moss.

Cele peste 1.500 de pagini din proces si apeluri par sa includa materiale sensibile, cum ar fi jurnalele de bord ale avioanelor, care arata numeroase apeluri catre sediile CIA, catre telefonul celular sau telefonul de acasa al unui important oficial CIA implicat in programul de extradari extraordinare si catre un contractor al administratiei , compania DynCorp din Falls Church, care a lucrat pentru CIA.

Citește și
Traian Basescu
SUA le-a cerut diplomatilor sa obtina date secrete despre liderii romani
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

Avocatii unei companii din Londra, Reprieve, care investigheaza programul CIA, au descoperit cazul si au adus documentele juridice in atentia Washington Post, Associated Press si cotidianului britanic The Guardian.

"Aceste noi dovezi spun o poveste deprimanta despre eforturile CIA de a-si ascunde activitatile ilegale, despre pretul platit pentru transportarea prizonierilor si despre camerele de tortura din intreaga lume", sustine Cori Crider, directorul juridica al Reprieve.

Avionul Richmor - cu numarul de inmatriculare N85VM - a fost identificat public in 2005, dupa ce a fost folosit in transportarea lui Abu Omar, un cleric musulman capturat la Milano si dus in Egipt. Richmor a schimbat numarul de inmatriculare al avionului Gulfstream si s-a plans intr-o scrisoare catre Sportsflight ca a devenit subiectul unei "publicitati negative, unor e-mailuri pline de ura si ca si-a pierdut clientii in urma asocierii numarului N85VM cu extradarile extraordinare".

Scrisoarea sublinia, de asemenea, ca echipajele Richmor nu se simt bine in afara tarii si ca proprietarilor le este "teama sa zboare cu propriile avioane".

Timp de mai mult de 36 de luni, intre 2002 si 2005, avionul Richmor a zburat cel putin 1.258 de ore pentru CIA, efectuand inclusiv zboruri de rutina pentru transferarea personalului la Guantanamo Bay sau alte destinatii, potrivit documentelor. Acestea includ o prevedere potrivit careria toti membrii echipajului trebuie sa fie cetateni americani nascuti pe teritoriul Statelor Unite.

Richmor a incasat 4.900 de dolari pe ora pentru folosirea avionului si a castigat cel putin sase milioane in trei ani, potrivit documentelor judiciare.

La inceputul lui 2002, compania DynCorp a angajat Sportsflight in numele administratiei pentru a furniza un avion cu zece locuri si o autonomie de zbor de noua ore pentru mai multe zboruri charter. Sportsflight, la randul sau, a garantat Richmor 50 de ore de zbor pe luna.

La inceput, subcontractorii au crezut ca lucreaza pentru Departamentul de Stat, motiv pentru care au trimis Richmor scrisori oficiale afirmand ca asigura "suport global ambasadelor americane din lumea intreaga". Scrisoarea autoriza, de asemenea, Richmor sa devieze de la planurile de zbor.

Avocatul Richmor a declarat ca presedintele companiei a devenit constient la ce sunt folosite avioanele la scurt timp dupa inceperea zborurilor. "Era evident", a declarat el. "Zburau catre Guantanamo, Germania si Orientul Mijlociu cu regularitate", a adaugat el.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Gigi Becali anunță o revenire de senzație la FCSB
NEWS ALERT Gigi Becali anunță o revenire de senzație la FCSB
Citește și...
Ce surprize ne asteapta? Vaticanul va face publice zeci de
Ce surprize ne asteapta? Vaticanul va face publice zeci de "comori" din Arhivele Secrete

Vaticanul va oferi publicului 100 de documente din arhivele sale secrete, intr-o expozitie fara precedent, care va avea loc anul viitor. Printre acestea se vor afla inclusiv documente ale Papei din timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial.

SUA le-a cerut diplomatilor sa obtina date secrete despre liderii romani
SUA le-a cerut diplomatilor sa obtina date secrete despre liderii romani

Departamentul de Stat american este interesat de "lideri si consilieri actuali sau emergenti" din Romania, potrivit unei note publicate de Wikileaks, care a fost citata de Guardian in editia electronica de joi.

SUA califica Romania drept sursa pentru traficul de persoane in Franta
SUA califica Romania drept sursa pentru traficul de persoane in Franta

Cel putin asta reiese din documentele secrete publicate de catre site-ul WikiLeaks. Scandalul privind scurgerile de informatii continua astfel si capata proportii, punad SUA intr-o situatie cel putin dificila. Pana acum nimeni nu a dat nicio explicatie.

Recomandări
Macron și Xi au pus la cale un armistițiu la nivel mondial. „Lumea de astăzi nu este prea pașnică”
Macron și Xi au pus la cale un armistițiu la nivel mondial. „Lumea de astăzi nu este prea pașnică”

Președintele chinez Xi Jinping a revenit în Europa după 5 ani. Primit cu toate onorurile la Paris, nu a fost menajat.

Netanyahu, acuzat că pune în pericol pacea din Gaza prin bombardarea Rafah. „Acest lucru ar părea a fi un truc”
Netanyahu, acuzat că pune în pericol pacea din Gaza prin bombardarea Rafah. „Acest lucru ar părea a fi un truc”

Hamas a acceptat luni o propunere de încetare a focului în Gaza din partea mediatorilor, dar Israelul a declarat că termenii nu îi îndeplinesc cerinţele şi a continuat loviturile în Rafah, plănuind în acelaşi timp să continue negocierile pentru un acord.

Temperaturi ridicate în luna mai. Zonele din România în care va ploua mult în următoarea perioadă
Temperaturi ridicate în luna mai. Zonele din România în care va ploua mult în următoarea perioadă

Meteorologii anunţă temperaturi uşor peste cele obişnuite în toată ţara, începând de la jumătatea lunii mai, inclusiv în primele trei zile din aprilie.