Cartea extraterestrilor. Manuscris din 1400 pe care nu-l poate citi nimeni

Ultima actualizare: 27-06-2012 06:42
manuscrisul lui Voynich

Undeva in catacombele Bibliotecii Beinecke de la Yale, in locul denumit "Cimitirul cartilor", se afla un tom din secolul XV, pe care expertii il studiaza de secole, dar care pana acum a ramas un mister.

Cartea nu are un autor cunoscut sau vreun titlu oficial, bibliotecarii ii spun simplu MS 408. Numai ca, datorita limbii, simbolurilor si diagramelor, uneori ciudat de familiare, dar neintelese, cartea ramane o frustrare pentru antropologi, lingvisti sau matematicieni.

Arestat in 60 de secunde. VIDEO

Pana si cercetatorii de elita de la Agentia Nationala de Securitate Americana s-au chinuit ani intregi sa o decodeze.

Situatia dureaza de secole.

Povestea manuscrisului

Dupa ce au incercat din rasputeri sa descifreze sensul cuvintelor, data fiind complexitatea scriiturii, multi s-au gandit ca e vorba de o farsa elaborata. Scrierea contine litere necunoscute, care mai sunt si asezate in sintaxe ce par consistente, dar sunt ininteligibile.

Cartii i se spune si "Manuscrisul Voynich", dupa Wilfrid Voynich, un polonez-american ce a cumparat-o in 1912. Totusi, povestea incepe cu mult inainte.

Desi cele mai timpurii mentionari il indica drept prim proprietar pe Rudolf II, imparatul Bohemiei din secolul XVI, primul confirmat este Georg Baresch, un alchimist din Praga din secolul XVII, care a ramas pur si simplu perplex in fata cartii si a trimis-o la scoala iezuitilor, in speranta ca ar putea sa o traduca. Nu au reusit, dar au trimis-o mai departe, la Universitatea Romano-Iezuita, apoi la Franscati, langa Roma, in 1870, ca sa nu ajunga in calea soldatilor lui Vittorio Emanuele. Manuscrisul a fost cumparat de Voynich si donat in 1969 catre Yale.

Recent, specialistii au ajuns la o concluzie. N-au reusit sa descifreze vreun cuvant, dar au datat manuscrisul, cu ajutorul analizelor de laborator. Este scris pe piele de animal, la inceputul anilor 1400, adica e mai vechi cu cel putin 100 de ani decat se credea. Mai mult, se pare ca el a fost updatat de-a lungul anilor, adaugandu-i-se pagini noi.

Misterul literelor si al desenelor

Cele mai multe teorii legate de carte sunt inevitabil aduse de ilustratiile pe care le contine. Acestea sunt desenate in cerneala, in nuante de verde, maro, galben, albastru si rosu si sunt unice. Si, desi cuvintele nu pot fi citite, ilustratiile aduc o cheie despre natura cartii. Ele sugereaza ca e vorba despre un text stiintific, un fel de manual despre plante, cu sectiuni despre astronomie, biologie si leacuri. Se crede astfel ca scrierile ar fi despre alchimie, stiinta medievala despre metafizica si magie, ai carei adepti credeau ca pot schimba metalele in aur.

Unele dintre litere par latine, sugerand un alfabet format din 20-30 de caractere. Ele sunt aranjate in blocuri de cuvinte ce au maximum 10 litere, cu un total undeva pe la 35.000.  Multe simboluri cu care incep unele structuri nu se regasesc in interiorul cuvintelor. Ar fi ca si cum "s" sau "d" in engleza sau latina nu ar aparea decat la inceputul unui cuvant si niciodata in interiorul lui.

Misterul alfabetului necunoscut

Multi cercetatori au speculat ca alfabetul ciudat a fost folosit pentru a ascunde informatii ce ar putea sa fie considerate erezii, sugerand ca a fost creat prin transformarea unei limbi europene cu ajutorul unui cifru. Dar un cifru simplu ar fi trebuit sa fie deja decodat pana acum.

Altii spun ca ar fi vorba de o limba non-europeana, care a fost rescrisa cu un alfabet inventat.

In 2003, un specialist in computere de la Keele University sustinea ca a creat o limba similara, prin folosirea unei grile ce plasa litere inventate, pe o pagina, la intamplare. Nici asa nu s-a putut insa descifra manuscrisul.

O alta teorie aparuta in ultimii ani ar fi aceea ca e vorba de un fel de stenodactilografiere. Ceea ce ar insemna ca, si daca ar fi descifrat cuvant cu cuvant, ar fi greu de inteles, adaugandu-se la codul deja existent.

Expertii sunt si acum sceptici si cred ca nici in urmatorii 40 de ani, cel putin, cartea nu va putea fi descifrata.

SPECTACULOS. Cea mai detaliata harta a Universului de pana acum. Cuprinde 380 milioane de ani lumina

Fotografia care face inconjurul lumii. Chipul unui om, descoperit pe Marte

 

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO