O lume disparuta complet timp de zeci de ani din Romania reinvie. Cat costa pasiunea pentru cai
Va introducem intr-o lume ascunsa, departe de aglomeratia si furia urbana: cea a proprietarilor de cai. O pasiune care a disparut complet in vremea comunistilor reinvie astazi.
Si e una dintre putinele afaceri de nisa care prind aripi, in ciuda crizei economice.
Fiindca romanii cumpara cai. Mai ales pentru copii, care invata ca sportul nobil nu inseamna doar trap sau galop in sa, ci foarte multa responsabilitate.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
La 13 ani, Daria invata sa se tina elegant in sa. Si din urma vine si micuta Rozi, la trap cu Fulgerica.
Dupa cum se rasteste nea Nelu, ai zice ca elevii lui se pregatesc de concurs, dar nu. Sunt proprietari.
La 16 ani, Sya era pasionat de enduro. Tatal l-a convins ca e mai intelept sa incalece un cal decat un motor. Nu-i pare rau si daca n-ar fi conditia cu note bune si-ar pune cortul in curte si n-ar mai pleca. Mai ales ca din cand in cand are ocazia sa incalece si caii lui nea Nelu, cum e "Sieger - invingatorul", un frizian adus din Olanda.
Sunt din ce in ce mai multi parinti care isi permit luxul de a cumpara un cal pentru copilul lor. Cateodata chiar si doi.
Rozi e calareata de 3 ani si dintre toate chestiile pe care le-a incercat la viata ei - dans, engleza, pian si chitara - asta-i place cel mai mult. A fost si la un concurs.
In jurul Capitalei e puzderie de centre de echitatie. Si daca pana nu de mult lectiile cu ora si inchirierile cailor pentru filme, reclame sau evenimente erau singurele surse de castig, azi, alta afacere se dezvolta, fiindca, dupa model occidental, romanii isi doresc propriul cal. Numai in Bucuresti sunt cateva sute de proprietari.
Nea Nelu are 12 cai ai sai, plus alti 20 pe care i-a vandut: cu 3.000, cu 4.000 sau cu 5.000 de euro fiecare. Cam 15% din pret e profitul lui. Si castiga in continuare de pe urma lor, fiindca odata ce ti-ai luat cal de rasa nu-l poti tine la bloc sau izolat in gradina rezidentiala. Asa ca nea Nelu si multi altii si-au facut pensiune de cai. Iar cazarea unui cal te usuca. Fiindca e la fel de scump ca in Germania sau cat o garsoniera in Bucuresti.