Gestul pentru care Tiriac era sa fie linsat in Brazilia. "Cu racheta in mana, gata sa rup capete"

Ion Tiriac

Fostul jucator de tenis Ion Tiriac a declarat la "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de ProTV, ca a fost surprins neplacut de faptul ca fotbalistii echipei Petrolul nu au intervenit in momentul in care suporterul gruparii prahovene l-a lovit pe jucatorul

"Pe mine m-a stupefiat faptul ca jucatorii de la Petrolul nu s-au autosesizat, pentru ca aia nu sunt fani, fanii sunt bunicul cu nepotul care bat din palme si striga «Hai Petrolul». E injust sa generalizam. Din oamenii care erau acolo, 99 la suta erau probabil oameni de buna credinta veniti sa vada un spectacol bun, Steaua e inca un nume mare, Petrolul e o echipa cu traditie. Vorba lui Blatter, eram la masa cu el acum zece ani, ca si asta e etern, fotbalul e un sport diferit, pentru ca cine mai da cu capul in minge. Din cand in cand e mai violent si pe teren, dar nu are nicio legatura cu tribuna si cu justitiarii. Inteleg ca acest cetatean a spus ca a fost suparat ca s-a dat penalti", a spus Tiriac.

Totusi, Ion Tiriac a afirmat ca stadionul echipei Petrolul Ploiesti nu ar fi trebuit suspendat.

"Asta de la Ploiesti e mare pericol public si daca mai e si drogat, maine iti omoara un copil, dar nu cred ca e corect ca stadionul sa fie suspendat, pentru ca e placerea a 99 la suta dintre oameni", a adaugat Tiriac.

Ion Tiriac a precizat ca evenimentele tragice au facut ca arenele sportive sa devina din ce in ce mai sigure.

Citește și
Mihai Tanasescu
Tanasescu: Exporturile si agricultura vor incetini in 2012, greutatea in PIB se va muta pe consum
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"Au fost evenimente care au marcat schimbarea in sport, ca in Anglia pe Hillsborough, in Belgia pe Heysel si Monica Seles-Steffi Graf, la Hamburg, cand ma aflam in tribuna. La Wimbledon, pe vremea mea, erau 5.000 de locuri in picioare, venea omul la 11 dimineata si statea pana la opt seara in picioare. Din momentul in care s-au intamplat aceste evenimente cu acei morti din cauza maselor care se impingeau, toata lumea a fost obligata sa aiba loc pe scaune. Cand s-a intamplat evenimentul cu Seles, ATP si WTA au facut un regulament ca ai obligativitatea ca pe terenurile unde au loc meciuri oficiale plus cele oficiale de antrenament sa ai minimum sase oameni de ordine", a explicat Tiriac.

Ion Tiriac este de parere ca paza ar trebui asigurata de oameni specializati.

"Sunt multe organizatii profesioniste, dar si altele neprofesioniste. Multe dintre acestea, nu numai la noi, iau politisti pensionari si fete mai tinere sau mai batrane pentru a decora eventul. Unde erau jandarmii, daca tu nu i-ai angajat? Se pare ca poti sa angajezi jandarmii, chiar daca te costa mai mult", a mentionat Tiriac.

Omul de afaceri a dat exemplul turneului pe care il organizeaza la Madrid si unde securitatea il costa aproape 200.000 de euro.

"Pe mine, la Madrid, ma costa intre 150.000 si 200.000 de euro securitatea, pentru sindromul Seles, si trebuie sa-l platesc pentru ca altfel nu pot sa-l organizez", a subliniat Ion Tiriac.

Ion Tiriac s-a declarat de acord cu gestul jucatorului stelist Novak Martinovici, care a intervenit sa-l imobilizeze pe suporterul echipei ploiestene lovindu-l.

"Romanului ii trebuie foarte putin ca sa se bucure. Am vazut acel stadion plin, oamenii fiind foarte bucurosi, a fost ceva frumos, dar oarecum intr-o normalitate. Acest stadion apartine Primariei, dar in cele 90 de minute apartine gazdei. Spectatorii vin si stau in acea proprietate privata fara sa intre in casa, pentru ca exista legi sportive si sociale. Cand un individ iti intra in casa si devine si un pericol, atunci gazda si locatarul au dreptul sa se apere cu tot ce au ei. Nu mai are niciun drept sa nu-l bata, sa nu-i sara capul din loc", a completat Tiriac.

Fostul jucator de tenis doreste ca in Romania astfel de agresiuni sa fie pedepsite conform legilor in vigoare.

"Problema e ca acum nu stiu cati ani l-au prins pe unul cu lanturi la un meci al Stelei. Cati ani a facut puscarie? A fost cu suspendare. Si cand vine cu lantul din nou si iti da cu el in cap? Eu vreau ca in aceasta tara aceste legi sa se respecte, oamenii sa fie judecati in cinci zile, dupa cum spune legea, ca altfel ajungem la situatia asta sau mai grave. Daca nu se fac niste legi si mai grave nu vom rezolva problemele cum au facut-o englezii. Multe tari au facut niste legi draconice si si-au mai rezolvat din probleme", a adaugat Tiriac.

Totusi, Tiriac nu vrea ca suporterul ploiestean sa fie dat ca exemplu: "Noi am invatat foarte tarziu «gangsterismele», dar le invatam foarte repede. Sindromul acesta nu este romanesc, dar noi incercam sa perfectionam acest lucru cu ura, cu violenta. Eu nu vreau un exemplu cu acest tanar de la Ploiesti. Aceste imagini nu sunt normale pentru un sport, care e painea saracului".

Ion Tiriac a povestit un moment din cariera sa de tenisman, in care a instigat publicul si s-a temut pentru securitatea sa.

"Noi, la semifinala din Brazilia, am stat zece zile sa ne antrenam inaintea ultimei finale de Cupa Davis pe care am jucat-o. Brazilienii sunt un pic mai exuberanti. Zece zile ne aruncau cu pietricele, cu monede si i-am spus partenerului asta al meu Tanase, Nastase, cum se numeste, ca nu e de joaca si sa-si tina caii acasa. Fiind 2-2 in a treia zi, eu trebuia sa joc ultimul meci de simplu si s-a intamplat sa nu gresesc o minge. In meciul acela am castigat in trei seturi intr-o ora si jumatate. Dar greseala mea, si mi-o asum, dar nu se face, a fost ca le-am aratat pumnul alora, erau 8.000 de oameni. Norocul meu a fost ca erau 200 de oameni de ordine in jur. Cand a inceput vulcanul acela, m-a prins cineva de spate si cand i-am dat un cot celui care m-a prins, cred ca i-am rupt gura lui Georgescu, care era capitanul de echipa. Apoi m-am dus si am mai luat o racheta si am spus «Primul care intra aici, eu ii sparg capul», chiar daca ma fac bucati ceilalti. Nu eram pregatit, eram gata sa-i sparg capul", a mai spus Tiriac.

Un exemplu de normalitate in opinia lui Tiriac este un eveniment petrecut la finala Cupei Mondiale din 2006, cand era impreuna cu fiul sau cel mic, iar acesta sustinea Franta, desi era inconjurat de 500 de italieni.

"La finala Cupei Mondiale din 2006, eram cu feciorul meu, ala mic, care e francez de la a la z si eram exact in mijlocul italienilor. Asta se scula de fiecare data si striga «Franta, Franta». Eram 500 de oameni acolo si nu m-a batut nimeni. Imi spunea unul «Ion, Ion», ii ziceam ca e fiul meu si ca nu am ce face. Ma intreba eu cu cine sunt, si i-am spus «Pentru pace»", a explicat Tiriac.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Misu Negritoiu (ING): Vom avea o crestere economica pozitiva, de circa 2%, anul viitor
Misu Negritoiu (ING): Vom avea o crestere economica pozitiva, de circa 2%, anul viitor

Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank, a declarat ca Romania prezinta in continuare semne de crestere economica si ca el crede intr-un avans al economiei de 2% anul viitor.

Tanasescu: Exporturile si agricultura vor incetini in 2012, greutatea in PIB se va muta pe consum
Tanasescu: Exporturile si agricultura vor incetini in 2012, greutatea in PIB se va muta pe consum

Cresterea exporturilor va incetini anul viitor, iar agricultura nu va mai avea probabil aceeasi greutate in formarea PIB, astfel ca avansul economiei va fi determinat intr-o proportie mai mare de consumul privat, afirma Mihai Tanasescu.

Dacian Ciolos la
Dacian Ciolos la "Dupa 20 de ani": Organizarea producatorilor este prioritatea zero in agricultura

Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, spune ca Romania a avut un an cu productie agricola buna, care ar fi putut fi mai bine valorificata daca fermierii ar fi fost organizati.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul
Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul

Cu cheltuieli tot mai mari la buget, Ministerul de Finanțe avertizează într-un document oficial că Guvernul trebuie să facă rost urgent de bani pentru toate majorările oferite în acest an electoral.