Ambasadorul Rusiei, Oleg Malghinov: Scutul antiracheta este o problema pentru Rusia

Ultima actualizare: 14-11-2012 06:47
Oleg Malginov

Invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV, ambasadorul Rusiei, Oleg Malghinov, a declarat ca scutul antiracheta dezvoltat de SUA in Europa, inclusiv la baza romaneasca Deveselu, este o problema pentru Moscova. 

Emisiunea Dupa 20 de ani poate fi urmarita LIVE pe ProTv, ProTV NEWS si pe m.stirileprotv.ro, de pe orice device care este conectat la internet. Pe aparatele care ruleaza sistemele de operare iOS (Ipod, iPHONE, iPAD) si Android, poti urmari LIVE emisiunea in sectiunea VIDEO, pe aplicatiile speciale ale www.stirileprotv.ro. 

Urmareste emisiunea integral, aici pe voyo.ro

"Le-am spus tuturor conducatorilor Romaniei: si presedintelui, si Administratiei Prezidentiale, si Guvernului, ca da, subiectul scutului antiracheta reprezinta o problema pentru Rusia. intelegem, ca in aceasta chestiune, Romania nu joaca un rol esential, determinant. Este, totusi, un proiect dezvoltat si implementat sub egida Washingtonului, Statelor Unite ale Americii. De aceea, negocierile de baza Rusia le poarta cu Washingtonul. Am citit cu atentie declaratia domnului Basescu, in care a spus ca un astfel de scut este necesar pentru apararea impotriva unor ofensive etc. Aceasta chestiune se poate discuta, se poate discuta", a afirmat Malghinov la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV.

El a invocat faptul ca Mitt Romney, candidat la presedintia SUA, a spus recent ca Rusia este "inamicul geopolitc numarul unu" al Washingtonului. "Este adevarat ca a castigat Obama, dar peste patru ani Obama nu va mai fi. In orice caz, el isi incheie mandatul. Cine va urma?", a argumentat Malghinov.

De asemenea, el a explicat ca Rusia este indreptatita sa ceara garantii si sancerce sa restabileasca paritatea cu scutul antiracheta pentru a reface echilibrul strategic. "Nici un politician responsabil al tarii sale, fie ca este presedintele Romaniei, presedintele Federatiei Rusiei sau presedintele SUA nu va urma o linie politica, care in perspectiva va pune sub amenintare siguranta statului sau (...) Atunci cand suntem pusi in fata faptului ca savantii, strategii militari fac calcule si spun ca scutul va reprezenta o amenintare la adresa fortelor strategice ale Rusiei, trebuie sa restabilim aceasta paritate, acest echilibru", a spus Malghinov.

Totodata, el a mentionat ca e nevoie de garantii juridice acordate Rusiei ca scutul nu va fi folosit impotriva sa.

"Ne aflam acum intr-o faza, in care spunem bine, intelegem acele amenintari impotriva carora este destinat, in cuvinte, scutul antiracheta. Pentru situatia atacurilor cu racheta din exteriorul tarii, sa spunem din sud etc. sau in cazul in care rachetele ar putea ajunge in mainile teroristilor. Bine, dar haideti aceste amenintari, caci ele reprezinta amenintari si pentru noi, sa le solutionam impreuna. Haideti, in primul rand, sa cadem de acord asupra unui document juridic, care sa spuna ca acest sistem antiracheta nu va fi folosit impotriva fortelor strategice ale Federatiei Ruse. Sa ne asumam niste obligatii juridice. Haideti sa vedem daca unele sectoare de responsabilitate se pot imparti, daca putem lucra impreuna – caci toate aceste actiuni ajuta la construirea increderii si atunci cand acest proces va merge, fiind acceptabil pentru toti partenerii, vom putea colabora", a mai afirmat ambasadorul rus. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO