Toate școlile din România se vor închide de luni. Orban. ”Măsurile nu au dat rezultate”

Ultima actualizare: 06-11-2020 08:32

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut joi, în debutul ședinței de Guvern, închiderea școlilor din toată țara, ca măsură pentru controlul răspândirii coronavirusului.

În debutul ședinței de Guvern, Klaus Iohannis a declarat că sunt necesare măsuri mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei în România.

Printre acestea se numără trecerea tuturor școlilor din România în scenariul roșu, restricționarea circulației pe timp de noapte, închiderea magazinelor după ora 21:00, închiderea piețelor și târgurilor și obligativitatea purtării măștii în toată țara.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a precizat, în ședința de Guvern, că noile măsuri cerute de Klaus Iohannis trebuie să fie transpuse într-o Hotărâre de Guvern, care va intra în vigoare în cursul zilei de luni, 9 noiembrie.

Premierul a explicat motivele pentru care se vor închide școlile din toată țara.

 

"Există două motive pentru care am decis trecerea școlilor în scenariul roșu: siguranța copiilor și în al doilea rând faptul că mulți adolescenți sunt asimptomatici și devin purtători ai virusului. Trecerea școlilor în online este o soluție temporară. Măsurile de până acum nu au dat rezultate", a precizat Orban, la Digi 24, atunci când a fost rugat să explice care sunt noile măsuri ce vor fi impuse în România.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT. Lista restricțiilor care intră în vigoare de luni. Circulația va fi restricționată noaptea

Reacția Consiliului Național al Elevilor

 

Consiliul Naţional al Elevilor a anunțat, joi seară, într-un comunicat, că dezaprobă măsura anunţată de preşedintele Klaus Iohannis referitoare la închiderea școlilor din România.

„În deschiderea şedinţei de Guvern din această seară, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declarat că toate unităţile de învăţământ trebuie închise, fiind necesară tranziţia actului educaţional în format exclusiv online. Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă profund această propunere, întrucât multe unităţi de învăţământ din România se află în comunităţi în care rata de transmitere a virusului SARS-CoV-2 este cu mult sub incidenţa de 3 la mia de locuitori. Pentru a putea garanta un act educaţional de calitate, e important ca în aceste comunităţi unităţile şcolare să rămână deschise, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă”, arată un comunicat de presă al Consiliului Elevilor.

În acelaşi timp, trecerea întregului sistem de învăţământ în format exclusiv online denotă o profundă iresponsabilitate din partea autorităţilor statului, în condiţiile în care, în continuare, sute de mii de elevi din România nu au posibilitatea de a accesa cursurile online din cauza lipsei infrastructurii digitale, mai indică sursa citată.

„Considerăm că propunerea Preşedintelui României este una nefundamentată la momentul de faţă. Traversăm, cu siguranţă, o perioadă de criză, însă e important să ţinem minte faptul că şcoala reprezintă una dintre instituţiile care stau la baza societăţii noastre. Din acest motiv, solicităm din nou testarea tuturor elevilor, în baza unui program de tipul «Testare în curtea şcolii», pentru a putea garanta participarea în siguranţă la cursuri a tuturor colegilor noştri, în comunităţile unde rata transmiterii virusului permite acest lucru”
, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Școlile sunt închise în Capitală 

 

Luni, 2 noiembrie, Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti a decis prelungirea cu două săptămâni a tuturor restricţiilor care sunt în prezent în vigoare.

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a anunţat că măsurile au fost prelungite, având în vedere rata de infectare cumulată în ultimele 14 zile.

Astfel, școlile vor funcţiona în continuare în sistem online până în 16 noiembrie înclusiv. ”Singura decizie normală şi firească era ca activităţile să continue în sistem online”, a precizat Traian Berbeceanu.

”Am apreciat că măsuri restrictive suplimentare nu se impun. Nu este normal să suprareglementăm, atâta timp câ eu şi colegii din Comitet am apreciat că nu sunt suficient de bine aplicate măsurile deja stabilite”, a adăugat prefectul Capitalei, precizând că autorităţile se vor concentra pentru a fi respectate mai bine aceste măsuri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO