Săptămâna de lucru ar putea avea doar patru zile pentru cei care se înțeleg cu șefii să muncească 10 ore, de luni până joi
Săptămâna de lucru ar putea avea doar patru zile pentru cei care se înțeleg cu șefii să muncească 10 ore, de luni până joi. Ideea este susținută de un proiect de lege depus la Senat.
Inițiativa vine în contextul în care pe piața muncii au apărut semnale clare că atât angajații, cât și angajatorii își doresc un program mult mai flexibil. De altfel, mulți dintre cei care au lucrat de acasă pe perioada stării de alertă s-au obișnuit așa, deși s-au ridicat restricțiile.
Conform proiectului de lege, salariații cu normă întreagă, care trebuie să muncească 40 de ore pe săptămână, și-ar putea repartiza timpul de lucru în patru zile, de comun acord cu angajatorul. Ideea este discutată și în birourile unui producător de subansamble auto din Brașov.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
La o companie din Timișoara, managerul îi consultă deja pe angajați.
Ionuț Movilă, CEO al unei firme de IT: ”Nu punem accent pe numărul de ore, mai mult ne interesează productivitatea și ce dă un om, rezultatele în urma muncii lui, decât timpul de lucru."
Sebastian Șucu, programator: ”Productivi nu putem fi 10 ore pe zi, productiv poți să fii primele trei, patru ore."
Săptămâna de lucru de patru zile a fost adoptată deja în Belgia, iar în Islanda, Marea Britanie și Spania a fost testată cu succes.
Florin Drăgan, rector al Universității Politehnica Timișoara: ”Poți să ai oameni mai implicați, mai angajați în activitățile pe care le duc, pentru că știu că au mai mult timp liber pentru ei și pentru familii."
Inițiatorii legii au în vedere inclusiv economiile pe care le-ar face firmele.
Daniel Fenechiu, senator PNL, inițiator al proiectului de lege: ”Cea de-a cincea zi înseamnă costuri suplimentare. Mă refer la costuri logistice, energie, energia e scumpă, gaze, costuri administrative."
Dumitra Ionescu, ITM Prahova: "Practic, această modificare a normelor Codului Muncii poate fi privită ca o modalitate concretă de flexibilizare a relațiilor de muncă, astfel încât atât interesele angajatorilor, cât și ale angajaților să fie satisfacute în egală măsură."
Odată cu ridicarea stării de alertă, multe firme regândesc programul de lucru al angajaților.
Cristian Popescu, directorul unei companii: "O să facem o combinație între telemuncă și un program la birou."
Angajată: "Am apreciat posibilitatea de a munci de acasă."
Timp de doi ani, angajaţii români au experimentat munca de la distanţă, iar multora le-a plăcut. 38% ar prefera să lucreze doar de acasă și în continuare, arată ultimul sondaj realizat de BestJobs. Restul ar opta pentru întoarcerea la birou sau un model hibrid.