Revoltă după contestațiile de la Evaluarea Națională. Unii copii au primit inițial și cu 3 puncte mai puțin decât meritau
Ministerul Educației a publicat rezultatele finale ale Evaluării Naționale, iar acestea arată clar că mai mult de jumătate dintre elevii nemulțumiți au fost într-adevăr nedreptățiți de prima echipă de corectare.
Au fost și câteva cazuri revoltătoare în care elevii au primit, inițial, cu aproape 3 puncte mai puțin decât meritau.
Pentru Victor, elev de nota 10 până la finalul clasei a opta, nota primită la proba de Limba și Literatura Română a fost o dezamăgire - 8,20. A cerut ca teza să fie re-corectată.
Victor: „Am ajuns la 9,20... un punct în plus, mă gândesc ce s-o fi întâmplat! Dar mă pot relaxa în sfârșit”.
Notele obținute la Evaluarea Națională au crescut pentru 16.500 de copii. A fost cel mai mare număr de contestații din ultimii 8 ani - 27.000.
În 24 de mii de cazuri, notele au fost modificate. În general, cu mai puțin de un punct, însă au fost și 6 situații excepționale, în care diferența dintre nota inițială și cea acordată de a doua echipă de corectori a fost mai mare de 2 puncte. Încă 37 de elevi au primit 10, pe lângă cei 429 care aveau nota maximă. Procentul mediilor peste 5 este acum 76,4%.
Așadar, harta rezultatelor peste nivelul mediocru nu a suferit mari schimbări.
Viitorii boboci de clasa a noua au doar o zi de respiro. De joi sunt așteptați iar la școală, cu părinții și diriginții, care îi vor ajuta să completeze cererile de înscriere la liceu. Pe lângă liceele de stat, câteva mii de elevi, unii eminenți, vor alege licee private.
Elev: „Am fost aici la grădiniță, apoi la stat și am revenit, pentru că am considerat că aici, academic vorbind, este mult mai bine”.
Tova Ben Nun Cherbis, fondatorul unui complex educațional: „Când vine un copil și este dornic să învețe, îl învățăm. Și dacă nu e doritor, încercăm să-l obligăm, să-l convingem. Dacă nu reușim, atunci e păcat de timp și îl îndreptăm într-un loc unde e viața mai ușoară”.
Ancuța Moișeanu, evaluator liceu privat: „Noi facem admiterile pe baza unui interviu, având profil umanist, specializare filologie intensiv, este important să vedem în principal nivelul copiilor la limba română”.
Chiar dacă unele licee particulare nu țin cont de nota de la examen, părinții ar trebui să verifice performanța unității școlare la Bacalaureat. Cu cât procentul celor picați, după 4 ani de studii, este mai mare, cu atât decizia trebuie cântărită mai bine.