Programul care ar trebui să schimbe învățământul românesc. "Să-l rupem pe copil de manual"

Ultima actualizare: 02-09-2019 20:26

Cel mai important proiect de formare pentru profesorii din sistemul de învăţământ românesc a început luni. Trei mii de dascăli din toată țara urmează cursurile.

În total, 55 de mii de profesori și învățători vor fi instruiţi, de experți în educație cum să folosească metode moderne de predare. Teoretic așa vor ajunge să-i ajute pe elevi să-și dezvolte abilitățile necesare pentru viață, nu să memoreze mecanic din manuale.

Aceasta este doar una din cele 152 de grupe de profesori care au demarat cursurile de formare în cadrul Programului CRED - cel mai amplu proces de modernizare a învăţământului românesc.

Adriana Piele, expert formator: ”Vor învaţa că este necesar să-l rupem pe copil de manual, de auxiliar, şi să-l aducem în contextul real de învățare”.

La final, participanţii ar trebui să dea uitării lecţiile predate plictisitor, rupte de lumea digitală, şi ar trebui să ţină ore interactive, care să-i pregătească pe copii cât mai bine pentru situaţii reale de viaţă.

Luminița Trifan, Școala Gimnazială ”Elena Văcărescu”: ”Dorim să avem un parcurs cu totul nou, astfel încât toate activităţile să fie atractive pentru ei, să înveţe cu uşurinţă, prin metode alternative, prin joc, schimbând astfel modul tradiţional de care s-au plictisit”.

Rodica Binder, învățătoare: ”Copiii aşteaptă de la noi lucruri interesante, şi mă gândesc că la acest curs voi afla metode care să-i atragă, să-i facă să participe cu bucurie la ce se întâmplă în școală.''

Prin programul CRED, finanţat cu 42 de milioane de euro, bani europeni, au fost selectaţi 60 de experţi din toată ţara, care au pus la punct metode şi programe pentru pregătirea a 900 de formatori de profesori. Aceştia din urmă vor avea întâlniri fata în faţă cu dascălii, timp de 60 de ore, apoi fiecare profesor va mai avea 60 de ore de pregătire online.

Profesorii şi învăţătorii vor avea la dispoziţie 7.000 de noi materiale didactice interactive şi vor fi învăţaţi cum să folosească resursele online în susţinerea lecţiilor - de la clipuri video şi până la aplicaţii mobile, pentru tablete şi table inteligente.

Astfel de grupe de cadre didactice vor fi alcătuite peste tot în ţară, iar la finalul programului CRED, în 2021, vor fi formaţi, în total, 55 de mii de profesori şi învăţători. Dintre aceştia, 40 de mii predau la gimnaziu, iar restul - la clasele primare.

Merima Petrovici, manager proiect CRED: ”Prioritate au cadrele didactice din mediul rural, pentru ca 50% din cei 55.000 de participanţi trebuie să provină de la unităţi de învăţământ din mediul rural''.

Programul CRED ar putea aduce schimbarea învăţământului românesc în condiţiile în care calitatea predării este una dintre cele mai acute probleme. În 2019, peste 4.500 cadre didactice nu erau calificate pentru postul pe care îl ocupau, potrivit Ministerului Educaţiei.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO