Numărul de burse de merit primite de elevi a explodat în pandemie. Schimbările făcute de Ministerul Educației
În pandemie, numărul de burse de merit primite de elevi a explodat. Școala online i-a ajutat, se pare, să ia note mult mai mari la teste, față de anul anterior.
Așa ca mulți dintre ei au devenit bursieri. Cifrele au ieșit la iveală pe fondul scandalului iscat, după ce Ministerul Educației a anunțat că mărește notele în funcție de care se acordă bursele. Pe de altă parte, și banii vor fi mai mulți.
În Olt, în anul în care elevii au făcut școală online, numărul celor care au primit burse s-a triplat, comparativ cu precedentul. Dintr-un total de 55 de mii de școlari, 30 de mii au fost bursieri, adică aproape 65 la sută. Cu un an înainte erau doar 13 mii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„În învățământul online, foarte mulți elevi nu au dorit să li se vadă figura și atunci, în momentul în care dădeau lucrări sau erau ascutați, existau și diferite modalități prin care ei, să zicem, eludau învățarea. Media elevilor a fost cu un punct mai mare decât în anii trecuți”, a declarat Victor Iacobescu, inspector școlar general ISJ Olt.
La Colegiul Național „Radu Greceanu” din Slatina, din cei peste 900 de elevi doar 43 nu au primit bursă.
„Dintre care 10 nu au avut media 10 la purtare, restul nu au avut media de 8,50. În online, evaluarea a fost un pic mai diferită decât cea clasică, am mers mai mult pe realizarea de proiecte. Ca profesor simt ca i-am supraevaluat puțin”, a spus Geanina Pârvu, directorul Colegiului „Radu Greceanu” din Slatina.
„În anul 2020, care s-a suprapus peste debutul pandemiei, aveam 123.000 de beneficiari ai burselor de merit. Deci de trei ori mai puțin. De ce au crescut atât de mult mediile? Din cauza irelevanței notelor acordate în sistemul online. Niciun profesor nu poate garanta că cel care a răspuns întrebărilor pe baza cărora a fost acordată nota este elevul sau este un frate, sau o soră, sau un profesor. Nu poate garanta că răspunsurile au fost oferite de elev fără materiale ajutătoare”, a explicat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.
Până acum, bursa de merit se acorda de la media 8,50. Acum, media a fost crescută la 9,50.
Profesorii spun că explozia de burse îi dezavantajează pe cei care fac cu adevărat performanță.
„Performanța trebuie stimulată, dar consider că, procentual, o treime sau un sfert dintre elevii dintr-o anumită clasă, ceea ce este mai mult duce la o, să îi zicem, premiere în masă”, a mai declarat inspectorul școlar general ISJ Olt.
„Nu ne avantajează pe noi, cei care muncim foarte mult pentru a obține aceste rezultate și cred că, ca să ai media 8.50 trebuie să ai jumătate de materii media 7 și tot poți să ai media 8.50 și nu consider că simbolizează titlul pe care aceasta îl poartă”, spune o elevă.
În Timiș au fost acordate aproape 14 mii de burse de merit, în creștere față de anul anterior. La Școala Generală 30 din Timișoara aproape 80 la sută dintre elevi sunt bursieri.
„Anul trecut, anul școlar s-a desfășurat online, cu siguranță formele de evaluare care au fost abordate de cadrele didactice au fost diversificate și sigur că acest lucru a fost în avantajul elevilor. Un alt motiv ar fi și acela că unii dintre ei au fost mai superficiali, timpul a fost mai scurt pentru cadrele didactice pentru fixare”, a transmis directorul Școlii Generale 30 din Timișoara.
Vestea bună pentru elevi este că valoarea burselor va crește: bursa de performanță va fi minimum 500 de lei, iar cea de merit 200.