Începutul noului an școlar, o necunoscută pentru părinți. Mulți au început deja să facă cumpărături

Ultima actualizare: 23-08-2020 20:07

Încă nu ştim în ce condiţii va debuta primul an şcolar în pandemie, dar magazinele sunt deja pline ochi cu părinţi care împing, îngânduraţi, cărucioare cu rechizite.

Printre ghiozdane şi pixuri, sunt acum rafturi cu măşti şi dezinfectanţi. Familiile cu 2-3 copii se pregătesc oricum de cheltuieli mult mai mari, pentru că noile reguli nu mai permit folosirea în comun a obiectelor în sala de clasă.

Merită, spun părinţii, să facă din pregătirea de şcoală un joc.

Creioane de colorat, gel pentru mâini, spray de curăţat pentru bănci. Aşa sunt ordonate produsele pe alveola centrală din acest magazin. Pentru că acestea se afla în fruntea listei pentru şcolari.

Cele şase luni fără prezenţă fizică în bănci sunt cea mai lungă pauză luată vreodată de învăţământul modern. Vă amintiţi de ce s-au oprit şcolile în martie, ca să frâneze răspândirea virusului. Ceea ce nu s-a întâmplat. Acum, punem pe umerii copiilor răspunderea unor reguli şi recomandări pe care adulţii n-au fost în stare să le respecte.

Copiii n-ar trebui să împartă numărătoare, culegeri şi nici chiar bureţii de şters tabla. Ce era în dulapul comun ar trebui cumpărat separat.

Peste trei săptămâni începe oricum cel mai straniu examen pe care îl vor da, împreună, administratorii de grădiniţe şi şcoli, autorii viitorului ghid pentru siguranţa elevilor, dar şi cei care îşi duce copiii din nou, într-un mediu pe care nu-l pot controla. Au avut totuşi 5 luni să le creeze deprinderi esenţiale.

Ani de-a rândul, în lunile dinaintea primului clopoţel nu s-a făcut nimic pentru şcolile cu risc seismic şi în cele avariate puternic de trecerea timpului. Lucrurile au început să se miste- culmea!- exact acum. Zeci de mii de elevi doar din Bucureşti vor începe orele în containere.

Ei sunt norocoşi. Structurile noi oferă siguranţă sanitară, pentru că se dezinfectează uşor. Din cutii poţi face şi licee cu etaj, în care vor veni aproape 800 de copii.

Containerele au un imens avantaj: oferă oricât de mult spaţiu e necesar. Aici e uşor să creezi circuite unice de acces, pentru a menţine distanţă între liceeni.

În câteva zile, primăriile ar trebui să trimită spre şcoli trusele de curăţenie. Din nefericire, într-o comună din Satu Mare părinţii au fost deja convocaţi şi anunţaţi că vor cumpăra nu doar detergenţi, ci şi catedră, bănci, cuier, un laptop şi imprimantă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO