Dezastru la examinările pentru Evaluarea Națională. În unele județe, peste jumătate dintre elevi nu au luat notă de trecere
Pentru că peste câteva săptămâni, elevii de clasa a VII-a vor susține simulările la Evaluarea Națională, mai multe școli au organizat examinări, ca să afle dacă sunt pregătiți. Iar rezultatele sunt dezastruoase, mai ales în mediul rural.
În unele județe, peste jumătate dintre elevi nu au reușit să obțină nota de trecere.
În Capitală, școlile organizeaza sesiuni de pregătire la Română și Matematică, pentru Evaluarea Națională. Însă nu toți copiii sunt interesați de aceste meditații.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Daniela Voinea, director Școala Gimnazială Sfinții Voievozi: ”Sunt două ore pe săptămână pentru Limba română, respectiv pentru Matematică. Doar 40 la sută vin pentru că mare parte se bazează pe meditațiile separate”.
Promovabilitate de 23% în Iași, la matematică
Iar în școlile din mediul rural, situația este alarmantă. La examinările de dinaintea simulărilor pentru evaluare în județul Iași, de exemplu, nota 5, în special la Matematică, a fost greu de obținut.
Antonia Bilort, purtător de cuvânt IȘJ Iași: ”În mediul urban, un procent de 83% și în rural 53%. Dacă ne ducem la Matematică, pentru mediul urban promovabilitatea este de 65 %, iar pentru mediul rural 23%”.
Și la Brăila, doar 47% la sută dintre elevii au luat o notă mai mare sau egală cu 5 la Matematică, iar la Română, peste 81 la sută. Responsabilii vor să ia masuri.
Prof. Cătălin Canciu, inspector șef IȘJ Brăila: ”Am demarat un proces susținut de monitorizare: în primul rând sunt vizate școlile și profesorii unde rezultatele au fost sub media județeană. Cu siguranță vor fi activități remediale, atât în timpul programului”.
Ministerul dă vina pe școala online
Ministerul Educației recunoaște că rezultatele nu sunt deloc bune și dă vina pe școala online. Cert este că mai sunt câteva săptămâni până la simulări, iar examenele finale vor avea loc în iunie.
Și anul acesta, subiectele vor avea formatul testelor Pisa - cu texte la prima vedere și chestiuni legate și de conținut, și de gramatica.
Daniela Vișoianu, expert în educație: ”De anul trecut avem un model nou de subiect, orientat către gândirea practică, profesorii nu au integrat în predare noile modele de subiecte, practic ar trebui să schimbe filosofia cu care predau. Neschimbând profesorii metodele e foarte dificil ca elevii, dacă nu fac meditații, să poate să răspundă satisfăcător. Va fi destul de trist ce se va întâmpla la vară”.
Simulările pentru examenul de Bacalaureat vor avea loc la finalul lunii martie.