Aproape 13.000 de elevi de clasa a opta au lipsit de la simularea la Limba și literatura română

×
Codul embed a fost copiat

Elevii de clasa a opta au susținut luni simularea la Limba și literatura română - adică s-au antrenat înainte de Evaluarea Națională. Au lipsit însă foarte mulți - aproape 13 mii dintre ei.

Marți, sunt așteptați din nou la testare - la matematică. Notele obținute vor fi trecute în catalog doar dacă elevii cer în scris acest lucru.

164 de mii, din 177 de mii de elevi de clasa a opta au fost prezenți la simulare. La ieșirea din sălile de examen, mulți păreau încrezători.

Elevă: „Simt că am făcut mult mai bine decât poate am făcut, atât de ușor a fost”.

Reporter: La ce notă te aștepți?

Citește și
Evaluare Naţională 2021
Simulare Evaluare Naționala 2023. Subiectele și baremul la Limba și literatura română

Elevă: „Peste 9,50”.

Elev: „Faza cu analiza gramaticală e mai praf, o să fim sinceri, toți suntem de acord că e cam greu cu partea aceea. Dar în rest n-a fost atât de nașpa, credeam că vă fi mult mai greu”.

Copiii au avut de rezolvat exerciții pe baza a două texte la prima vedere, exerciții de gramatică și de făcut un rezumat. De această data, n-au mai fost nevoiți sa memoreze comentarii.

Elevă: „Pentru examen trebuie să te pregătești din timp. Nu ai cum cum o săptămână înainte să înveți”.

Reporter: Faci și meditații?

Elevă: „Da. Și la română, și la matematică”.

Notele acestor simulări, nu sunt însă trecute în catalog. Doar în cazul în care elevii specifică în scris acest lucru. În așa fel, spun specialiștii în educație, în cele mai multe cazuri elevii nici macar nu își bat capul cu acest examen. În câteva județe, inspectoratele au organizat o altă serie de simulări în urmă cu câteva luni. Nici aici rezultatele nu au fost foarte bune.

Marian Staș, expert în educație: „În momenul în care nu există o miză reală, simularea devine în proproție de 80% formă fară fond, nu din punct de vedere fizic al prezenței, ci din punct de vedere al prestației. Eu estimez undeva la 20% dintre copii care iau simularea în serios. Evaluarea și curicumulum sunt două lucruri diferite, copiii învață doar pentru examen, nu mai contează nimic altceva, ceea ce înseamnă că la limită evaluarea se transformă într-o mașină de făcut bani, într-o industrie de meditație pentru materiile respective”.

Rezultatele vor fi comunicate la finalul lunii. Tot atunci este programată simularea pentru bacalaureat.

Citește și...
Simulare Evaluare Națională 2023 la Matematică. Subiecte și bareme la Matematică. Cum se rezolvă subiectele
Simulare Evaluare Națională 2023 la Matematică. Subiecte și bareme la Matematică. Cum se rezolvă subiectele

Elevii claselor a VIII-a au susținut proba la Matematică în cadrul Simulării Evaluării Naționale 2023. Subiectele și baremele de corectare de la Matematică vor fi publicate pe site-ul edu.ro și pe stirileprotv.ro.   

Simulare Evaluare Naționala 2023. Subiectele și baremul la Limba și literatura română
Simulare Evaluare Naționala 2023. Subiectele și baremul la Limba și literatura română

Elevii claselor a VIII au susținut, astăzi, simularea Evaluării Naționale 2023 la Limba și literatura română. Subiectele și baremele de corectare de la Limba română au fost publicate.

Recomandări
Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor:
Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor: "Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale?"

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut, joi, declarații dure la adresa cadrelor didactice, după ce liderii sindicali au anunțat că nu sunt de acord cu ultima ofertă făcută de Guvern și că greva din învățământ va continua.

Ungaria nu vrea ca aderarea Ucrainei la NATO să fie pe agenda summitului de la Vilnius:
Ungaria nu vrea ca aderarea Ucrainei la NATO să fie pe agenda summitului de la Vilnius: "Să fim clari în această privinţă"

Aderarea Ucrainei la NATO nu se poate pe afla pe agendă la summitul Alianţei Nord-Atlantice din luna iulie, de la Vilnius, a declarat, joi, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, informează Reuters şi MTI, citate de Agerpres.

Guvernul anunță că negocierile cu sindicatele din Educație ”au luat sfârșit”. Surse: Oferta de majorare este finală
Guvernul anunță că negocierile cu sindicatele din Educație ”au luat sfârșit”. Surse: Oferta de majorare este finală

Ordonanţa de urgenţă privind educaţia a fost adoptată de Guvern, iar negocierile cu sindicatele au luat sfârşit, a anunțat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.