Admitere facultate 2020. Procedura este una ieşită din comun, anul acesta
A început admiterea în centrele universitare din România, însă anul acesta procedura este una cu totul ieşită din comun. La cele mai multe facultăţi dosarele se depun online, însă în multe situaţii examenele s-au anulat.
Aşa că se va intra pe baza mediei de la Bacalaureat. Sunt însă şi şcoli care propun admiterea pe bază de CV educaţional.
Universitatea Politehnică din Timişoara are în acest an 2.250 de locuri bugetate. Admiterea se face online. Însă elevii care, în timpul liceului, au participat la olimpiade, concursuri naţionale sau alte competiţii pot fi selectaţi pe baza unui CV educaţional.
Florin Drăgan, rector Universitatea Politehnică Timişoara: "E o metodă de admitere diferită, caracteristică universităţilor din Vest. Urmează o calificare pentru un interviu final, interviu care este online."
La aceeaşi Universitate, tinerii care nu au neapărat performanțe notabile pot opta pentru admiterea pe baza notelor de la Bacalaureat. Există şi varianta susţinerii un examen fizic la matematică.
Cei care nu se descurcă cu înscrierile online primesc ajutor. Alin, de exemplu, face parte din această categorie.
Alin, candidat:Aici mă gândesc că am ajutor mai mare în cazul în care nu m-aş putea descurca de acasă.
Reporter: Cum ţi se pare că acum poţi să te înscrii doar cu examenul de Bacalaureat?
Alin: Sincer, mai uşor. Mult mai uşor, un stres în minus.
Vlad Cherecheș, Director Departamentul pentru Managementul Calităţii UVT: "Avem o platformă digitală de admitere, prin care candidaţii se pot înscrie, completează datele personale, îşi încarcă documentele justificative."
La Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca încărcarea dosarului online durează cel mult 15 minute. Universitatea a publicat pe site inclusiv un ghid.
Anca Nicu, director birou admitere Universitatea Tehnică, Cluj-Napoca: "S-a decis că anul acesta, admiterea să se facă exclusiv online, bazându-ne pe note din cadrul mediei de la Bacalaureat sau media de la Bacalaureat. Vizualizează în permanenţă ceea ce a încărcat în cont, ne poate cere sfaturi şi avem o modalitatea prin care luăm legătura cu ei tot timpul şi îi putem ajuta şi ghida."
La medicină lucrurile stau ca până acum, doar că examenul scris va fi organizat în condiţii speciale, cu respectarea distanţei sociale. La Cluj, de exemplu, proba scrisă va avea loc Sala Sporturilor "Horia Demian", dar şi în sălile de conferinţă ale unor hoteluri din oraş.
Şi la Facultatea de Arhitectură, unde trebuie să dovedeşti că ai abilităţi pentru acest domeniu, admiterea se va face pe baza unui portofoliu de lucrări. Canditatii, vor susţine apoi un interviu online.