Cel puțin un urs bântuie de două zile prin Ploiești. Autoritățile sunt în alertă, oamenii se tem: ”Cu ce să mă apăr?”

×
Codul embed a fost copiat

Autoritățile din Ploiești se străduiesc încă de sâmbătă noaptea să căptureze un urs ajuns în oraș. Locuitorii au primit noaptea trecută un nou mesaj Ro-alert care-i anunța că ursul a fost zărit din nou la periferie.

Animalul a venit cel mai probabil de pe Valea Prahovei, unde a fost obișnuit să se hrănească printre oameni, spun specialiștii. 

Jandarmii au organizat mai multe patrule, iar oamenii sunt sfătuiți să evite zonele de la periferie. Autoritățile iau în calcul ipoteza că ar fi două exemplare care bântuie pe la marginea orașului. Nu se știe, însă, de unde provin și cum au ajuns la Ploiești.

Zonele de la periferia orașului sunt împânzite de jandarmi de la ora 3 dimineața, când s-a dat a doua avertizare către locuitori. Un echipaj de poliție aflat în patrulare a văzut animalul pe stradă, lângă o rafinărie, și a dat alarma. Dar ursul a reușit din nou să se facă nevăzut. Mobilizarea continuă și luni.

Citește și
Ce face azi Roxana Călin, doctoriţa care şi-a ucis şi tranşat rivala în dragoste. Crima pasională care a şocat România în anii ‘90

Ursul a reușit să treacă strada, însă la sosirea jandarmilor s-a speriat și a traversat din nou cele 4 benzi, apoi a alergat pe câmp circa 4 km până în locul în care a fost văzut duminică noapte.

”Apariția ursului în Ploiești este aparent una bizară”

Plutonier Gabriel Florian Albu, purtător de cuvânt Inspectoratul de Jandarmi Județean Prahova: ”Zonele sunt monitorizate de echipele de jandarmi prin patrulare, astfel încât să asigurăm protecție cetățenilor municipiul Ploiești. Aici în zonele populate, să spunem așa, este foarte greu să facem această manevră. Nu ne așteptam la așa ceva".

Cristian Remus Papp, manager departament specii sălbatice WWF România: ”Apariția ursului în Ploiești este aparent una bizară, însă la nici 7 km linie dreaptă partea de nord este un trup de pădure care este conectat la un habitat favorabil carnivorelor mari și să nu uităm că ursul poate să străbată într-o singură zi chiar și 40-50 km, poate proveni de pe Valea Prahovei, unde știm că urșii sunt hrăniți de turiști”.

Locuitorii sunt mai precauți, mai ales dimineața când merg spre locul de muncă.

Bărbat: ”Dimineața când vin la muncă, chiar aici la vulcanizare, stau să mă uit și în stânga și în dreapta. E pitit și ziua nu iese”.

”Cu ce să mă apăr? Singura variantă, să mă trântesc jos, să mă fac că sunt mort”

Iar unii fac haz de necaz.

Bărbat: ”Cu ce să mă apăr? Singura variantă, să mă trântesc jos, să mă fac că sunt mort, că nu mai respir. Atunci te miroase, zice că e mort și pleacă".

Specialiștii susțin că ursul a fost atras cel ma probabil spre oraș de tomberoanele pline cu resturi de mâncare.

Cristina Lapis, președinta Asociației ”Milioane de prieteni”: ”Trebuie capturat, identificat, trebuie relocat într-o altă zonă, dar departe, nu la 30 de kilometri de oraș, pentru că ursul face 30 km în 2 ore, deci într-o zonă îndepărtată, unde să aibă pădure, să aibă ce să mănânce. Și dacă va fi găsit din nou într-o zonă urbană, atunci trebuie dus într-o rezervație, într-un parc natural, de unde nu poate să mai iasă să facă rele”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ursul care a speriat duminică locuitorii din Ploieşti este în continuare de negăsit. Autoritățile au mers în noaptea de duminică spre luni pe urmele lui însă nu au reușit să îl prindă.

Locuitorii au fost avertizați prin sistemul RO-ALERT să nu se apropie de el!

Era trecut de miezul nopţii când câţiva tineri au văzut un urs lângă spitalul judeţean din Ploieşti. Au sunat la 112 şi imediat a fost emis un mesaj Ro-Alert. La faţa locului au venit echipaje de intervenţie care au pornit pe urmele ursului.

Andreia Ursachi, purt. Cuv. ISU Prahova: „La faţa locului a fost mobilizat un echipaj SMURD, pentru asigurarea zonei."

Pentru că prezenţa unui urs e ceva nou pentru oraşul Ploieşti, echipele s-au organizat mai greu. Dar a fost adusă în ajutor şi o dronă de căutare.

Plt. adj. Gabriel Albu, purt. cuv. IJJ Prahova: „Inspectoratul de jandarmi prahova a intervenit de urgenţă pentru îndepărtarea animalului şi crearea unui perimetru de siguranţă, în vederea relocării într-o zonă împădurită, însă ursul s-a retras într-o zonă cu vegetaţie de la marginea oraşului ploieşti fapt care nu a permis efectuarea celor două proceduri."

La scurt timp ursul a fost văzut din nou, alergând pe marginea şoselei la aproximativ 3 km distanţă, spre ieşirea din oraş.

Iar luni, pe lumină, prezența ursului a fost semnalată în satul Găgeni, la 10 km distanță, lângă Ploiești.

Dan Nicodim, viceprimar Ploiești: „Am solicitat de îndată ajutorul medicul veterinar şi suportul tehnic din partea Asociaţiei Vânătorilor Prahova, am creat un dispozitiv de siguranţă, pentru a împiedica accesul ursului în zona locuită.”

Luna trecută un ursuleţ a fost surprins în mallul din Braşov. Cu echipajele pe urme, puiul a căzut şi s-a lovit grav, iar autorităţile l-au eutanasiat.

Ursul a fost văzut din nou, în noaptea de duminică spre luni, la periferia orașului Ploiești, aproape de locul în care a fost observat și cu o zi în urmă. În jurul orei 3 dimineața a fost emis și mesaj RO-ALERT, prin care locuitorii au fost avertizați de prezența ursului și sfătuiți să păstreze distanța.

Autoritățile au împânzit imediat zona de nord a orașului și a fost mobilizat și un echipaj SMURD pentru a interveni rapid în cazul unui atac. După ore bune de căutări, nu au reușit să îi dea de urma animalului. Nu se știe nici dacă este vorba de același urs, ori un al doilea animal văzut de locuitori.

Și acum mai multe echipaje de jandarmi monitorizează zona și patrulează pentru a împiedica accesul ursului în preajma oamenilor.

Articol recomandat de sport.ro
"Scandalos!" Motivul pentru care Istvan Kovacs ar fi fost trimis acasă imediat după grupele EURO 2024
"Scandalos!" Motivul pentru care Istvan Kovacs ar fi fost trimis acasă imediat după grupele EURO 2024
Citește și...
Românii au invadat litoralul. Recomandarea unui barman în zilele caniculare: Ce să bem când e atât de cald
Românii au invadat litoralul. Recomandarea unui barman în zilele caniculare: Ce să bem când e atât de cald

Peste 120.000 de turiști sunt pe litoral în acest weekend. Fie că au ales stațiunile din sud pentru a fi aproape și de festival sau Mamaia - doar pentru plajă - s-au bucurat cu toții de briză, de apa caldă și de băuturile reci care au mai potolit zăduful.

Avertismentul care îți dă fiori al celui mai vechi pilot TAROM: ”Mulți piloți sunt fără experiență”. Ce salarii au, de fapt
Avertismentul care îți dă fiori al celui mai vechi pilot TAROM: ”Mulți piloți sunt fără experiență”. Ce salarii au, de fapt

Pilotul Cezar Osiceanu, angajat al companiei TAROM, afirmă că sute de piloţi au părăsit, în ultimii ani, compania naţională de transport aerian, iar dintre cei care au rămas jumătate „au în buzunar oferta de angajare de la concurenţă”.

Fenomen rar lângă Galați. Ce a apărut pe cer din cauza caniculei. „Sunt pline de astea”
Fenomen rar lângă Galați. Ce a apărut pe cer din cauza caniculei. „Sunt pline de astea”

Pe fondul acestor zile fierbinți, un fenomen rar a fost observat lângă orașul Galați. Roiuri de milioane de musculițe asemănătoare țânțarilor se rotesc în aer și se văd pe cer ca niște dâre de fum.  

Recomandări
Rusia amenință că va bombarda capitale europene. ”Europa este o țintă pentru rachetele noastre”
Rusia amenință că va bombarda capitale europene. ”Europa este o țintă pentru rachetele noastre”

Rusia a amenințat oficial lumea civilizată că va bombarda capitale europene, prin vocea purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin.

 

Zile de foc în România, la începutul săptămânii viitoare. Cod roşu şi portocaliu de caniculă în toată ţara. Maximele termice
Zile de foc în România, la începutul săptămânii viitoare. Cod roşu şi portocaliu de caniculă în toată ţara. Maximele termice

Meteorologii au emis noi avertizări Cod roşu şi Cod portocaliu de caniculă, val de căldură intens şi persistent şi disconfort termic deosebit de accentuat, valabile pe parcursul zilelor de luni şi marţi în întreaga ţară.

EURO 2024. Câte autogoluri s-au dat la Campionatul European de Fotbal. Lista jucătorilor care au marcat în propria poartă
EURO 2024. Câte autogoluri s-au dat la Campionatul European de Fotbal. Lista jucătorilor care au marcat în propria poartă

Campionatul European de Fotbal din 2024 ne-a oferit momente memorabile, însă printre golurile spectaculoase și pasele magistrale, autogolurile au reușit să atragă atenția într-un mod aparte.