Un român și trei britanici pornesc luni seară într-o expediție periculoasă: vor să traverseze Marea Neagră, de la Vest la Est, într-o barcă cu vâsle, în doar opt zile.

Deși pregătită să reziste la valuri mari și vânt puternic, barca lor cu vasle poate fi purtată de curenți în zone dificile, cum ar fi cele pline acum de nave de război. Românul speră să ajungă la Batumi, în Georgia, în opt zile și să își doboare astfel propriul record. Dar, ca să reușească, cei patru vor urma un program draconic: vor vâsli încontinuu, în ture de două ore.

Alex Dumbravă și partenerii săi vor încerca să traverseze Marea Negră. Ambarcațiunea lor nu are mai mult de nouă metri, iar locul de odihnă seamănă mai degrabă cu o scorbură.

Este lesne de înțeles că nici pentru mâncare nu e loc destul, astfel că meniul pentru toate cele opt zile ale expediției a fost calculat cu rigurozitate: toată hrana încape într-o sacoșă.

Împreună cu Alex mai sunt trei englezi, toți cu experiență pe mări periculoase. De exemplu Danny reprezintă Universitatea Cambridge la canotaj. A doborât 7 recorduri mondiale, într-o singură expediție, în Oceanul Arctic. Pe Marea Neagră este prima dată.

Danny: Cea mai mare diferență este temperatura apei, în ocean riscul cel mai mare este să te răstorni, dacă vine un val foarte mare te răstoarnă, aici pe Marea Neagră este ok.

Roland Burr, sportiv: Noi ne antrenăm mereu, facem câte o expediție în fiecare an, dar niciodată nu ești suficient de pregătit pentru ce vei găsi pe mare.

Plecarea este luni seară, din Mangalia. Dar traseul nu este foarte clar. Cei patru vor să ajungă la Batumi în opt zile. Doar că trebuie să evite zona de conflict.

Alex Dumbravă: Barca este construită și proiectată să reziste la starea mării grad 9 Beaufort, valuri de 7-8 metri și vânt 70-80km/h. Dacă se răstoarnă, ea își revine în poziție pentru că partea de jos e balastată.

Alex Dumbravă a mai traversat Marea Neagră o dată, în 2017, în 11 zile și 6 ore, dar cu altă echipă. Acum vrea să își doboare recordul. El a avut și o tentativă de trecere a Oceanului Atlantic, dar a abandonat din cauza unei defecțiuni.