Pentru prima dată în România, o linie electrică aeriană a fost îngropată pentru salvarea unei specii de păsări amenințată cu dispariția.

S-a întâmplat la Salonta, în Bihor, unde 6 kilometri de cabluri de curent, întinse pe stâlpi, au fost băgate sub pământ, pentru ca dropiile să nu se mai lovească de ele.

Zona Salonta este singura din România, și una dintre puținele de pe glob, unde această pasăre splendidă mai poate fi admirată în mediul ei natural.

Acesta este o imagine extrem de rară - un stol de dropii surprins în zbor de activiștii Grupului Milvus. Specia este pe cale de dispariție. În lume mai există cel mult 15.000 de exemplare, dintre care 2000 în zona central-europeana. Aproximativ 50 de exemplare trăiesc și la noi, în zona de graniță din apropierea Salontei.

Nagy Attila, ornitolog, Grupul Milvus: „În ultimii 15 ani, populația globală a scăzut cu 30%. Și este foarte important să avem grijă de fiecare populație aparte. Noi, aici, în România, am rămas cu o singură populație - cea de la Salonta - și este foarte important să o păstrăm, pentru viitor. Sunt puține, dar încă e o populație viabilă, și tre să facem absolut tot pentru a o păstra.”

La un moment dat, dropia - sau curcanul sălbatic, cum i se mai spune - a fost considerată specie dispărută.

Adrian Gagiu, biolog la Muzeul Țării Crișurilor: „E foarte bine că a reapărut. E o specie ocrotită de lege și se considera că a dispărut, cu ani în urmă, din fauna României. Și acuma se pare că au reapărut și cuibăresc în zonă.”

Dropiile de la Salonta sunt tare scumpe la vedere. Doar cei care merg des pe câmp au această șansă.

Cablurile de electricitate sunt un pericol pentru aceste păsări masive. Au anvergura aripilor de până la doi metri și planează la înălțimi mici, așa că riscul de a se lovi de liniile de curent este unul real.

Laura Turdean, activist Grupul Milvus: „Când îs condiții meteo nefavorabile - asta înseamnă ceață, sau lapoviță, mai ales, păsările, pur și simplu, nu le pot vedea. Sunt păsări foarte mari - deci masculul ajunge și până la 20 de kg - care zboară cu o viteză medie de 60 de km la oră, și atuncea, coliziunile cu aceste linii aeriene le pot fi fatale.”

Din acest motiv, activiștii de mediu au realizat - împreună cu autoritățile locale - un proiect prin care 6 km de linii electrice au fost îngropate în pământ.

Krisztina Bernáth, manager de proiect : „Am experimentat - în cei 4 ani de implementare a proiectului - faptul că se poate coopera între autoritățile publice și partenerii privați, în vederea conservării biodiversității, și în vederea conservării unui unicat.”

Ingroparea liniilor s-a făcut cu bani europeni, în cadrul unui proiect transfrontalier Romania-Ungaria, și a costat 280.000 de euro. Activiștii Grupului Milvus spun că acesta a fost doar un prim pas către conservarea speciei.