Un asteroid ”ucigaș de planete” ascuns de strălucirea Soarelui ar putea lovi Pământul. Va provoca o extincție în masă
Un asteroid din categoria ”ucigașilor de planete”, denumiți așa din cauza mărimii lor, capabile să provoace o extincție globală a speciilor în urma unui impact, ar putea lovi Pământul. Momentan, acesta este ascuns în strălucirea Soarelui.
Asteroidul ”ucigaș de planete” care se ascunde acum în strălucirea Soarelui a fost detectat recent, iar calculele arată că ar putea lovi Pământul într-o zi, scrie Live Science.
Asteroidul potențial periculos, cu un diametru de 1,5 kilometri, a fost numit 2022 AP7 și este doar una dintre rocile spațiale mari pe care astronomii le-au descoperit recent în apropierea orbitelor planetelor Pământ și Venus.
În prezent, 2022 AP7 traversează orbita Pământului în timp ce planeta noastră se află pe partea opusă a Soarelui, dar oamenii de știință spun că, de-a lungul a mii de ani, asteroidul și Pământul vor începe să treacă tot mai aproape unul de celălalt, crescând astfel șansele unei impact catastrofal.
Până acum au fost descoperiți doi asteroizi ”ucigași de planete” în apropierea Pământului
Asteroidul, descoperit alături de alți doi asteroizi din apropierea Pământului de Observatorul Inter-American Cerro Tololo din Chile, a fost descris într-un studiu publicat pe 29 septembrie în The Astronomical Journal.
„Până acum am găsit doi asteroizi mari aproape de Pământ (NEA), care au aproximativ 1 km diametru, o dimensiune pe care o numim ”ucigași de planete”, a spus autorul principal al studiului, Scott Sheppard, astronom la Instituția Carnegie pentru Știință în Washington, DC.
Asteroizii „ucigași de planete” sunt roci spațiale suficient de mari pentru a provoca un eveniment global de extincție în masă, prin aruncarea de praf în atmosferă și eliminarea luminii soarelui, dacă ar izbi Pământul.
Pentru a găsi astfel de asteroizi, astronomii au îndreptat Camera de energie întunecată a telescopului cu o lentilă de 4 metri Cerro Tololo Víctor M. Blanco spre interiorul sistemului solar. Strălucirea soarelui face observațiile imposibile în cea mai mare parte a zilei, așa că cercetătorii au avut doar două ferestre de amurg de 10 minute în fiecare noapte pentru a-și face observațiile.
„Doar aproximativ 25 de asteroizi cu orbite complete în interiorul orbitei Pământului au fost descoperiți până în prezent, din cauza dificultății de a-i observa în strălucirea Soarelui”, a spus Sheppard.
NASA monitorizează orbitele a 28.000 de asteroizi
„Probabil că au mai rămas doar câteva NEA cu dimensiuni similare de găsit, iar acești asteroizi mari nedescoperiți au probabil orbite care îi mențin în interiorul orbitelor Pământului și Venus de cele mai multe ori”, a completat acesta.
NASA monitorizează locațiile și orbitele a aproximativ 28.000 de asteroizi, pe care îi urmărește cu Sistemul de alertă pentru asteroizi cu impact terestru (ATLAS), o serie de patru telescoape care pot efectua o scanare a întregului cer nocturn la fiecare 24 de ore.
Agenția spațială semnalează astfel orice obiect spațial care se află la minim 193 milioane de km de Pământ drept „obiect apropiat de Pământ” și clasifică orice corp mare aflat la 7,5 milioane de km de planeta noastră drept „potențial periculos. "
De când ATLAS a fost pus online în 2017, a observat peste 700 de asteroizi din apropierea Pământului și 66 de comete. Doi dintre asteroizii detectați de ATLAS, 2019 MO și 2018 LA, au lovit de fapt Pământul, primul explodând în largul coastei de sud a Puerto Rico, iar cel din urmă lovind planeta în apropierea graniței dintre Botswana și Africa de Sud. Din fericire, acei asteroizi erau mici și nu au provocat nicio pagubă.
Nu există niciun pericol din partea vreunui asteroid în următorii peste 100 de ani
NASA a estimat traiectoriile tuturor obiectelor din apropierea Pământului dincolo de sfârșitul secolului acesta. Pământul nu se confruntă cu niciun pericol cunoscut din cauza vreunei coliziuni apocaliptice cu asteroid în cel puțin următorii 100 de ani, potrivit NASA.
Dar asta nu înseamnă că astronomii cred că ar trebui să înceteze să caute. În martie 2021, de exemplu, un meteor de mărimea unei mingi de bowling a explodat peste Vermont cu forța unei bombe de 200 de kilograme de TNT.
Și mai dramatic, o explozie din 2013 a unui meteor deasupra Chelyabinsk, Rusia, a generat o explozie aproximativ egală cu aproximativ 400 până la 500 de kilotone de TNT sau de 26 până la 33 de ori energia eliberată de bomba atomică de la Hiroshima și a rănit aproximativ 1.500 de oameni.
Agențiile spațiale din întreaga lume lucrează deja la posibile modalități de a devia un asteroid periculos, dacă vreunul s-ar îndrepta spre noi. Pe 26 septembrie, sonda spațială Double Asteroid Redirection Test (DART) a redirecționat asteroidul nepericulos Dimorphos, modificându-i orbita cu 32 de minute, în primul test al sistemului de apărare planetară al Pământului.
China a sugerat, de asemenea, că se află în etapele incipiente de planificare a unei misiuni de redirecționare a asteroizilor. Prin lovirea cu 23 de rachete Long March 5 în asteroidul Bennu, care se va afla la 7,4 milioane de km de orbita Pământului între anii 2175 și 2199, China speră să devieze roca spațială de la un impact potențial catastrofal cu planeta noastră.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: nasa, pamant, asteroid, extinctie, periculos, izbit,
Dată publicare:
09-11-2022 13:56