Tentativă de omor într-o închisoare din România. Sindicaliștii din penitenciare acuză că agenții sunt umiliți de superiori

Ultima actualizare: 10-01-2022 23:00
penitenciar
Getty

Sindicaliştii din penitenciare anunţă că, la finalul anului trecut, un deţinut condamnat pentru tâlhărie şi aflat în Penitenciarul Gherla a încercat să ucidă un poliţist de penitenciar cu un cuţit improvizat şi un ciob dintr-o oglindă, ei susţinând că gestul a fost unul premeditat.

Sindicatul reclamă că membrii conducerii sectorului operativ din această unitate de detenţie „anulează în mod dubios rapoartele" de pedepsire întocmite de personal faţă de deţinuţii care încalcă regulile şi acuză Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) că „se face că nu vede derapajele de la Penitenciarul Gherla".

Potrivit unui comunicat dat publicităţii luni seară de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), incidentul a avut loc în 23 decembrie 2021, iar deţinutul condamnat la o pedeapsă de 7 ani şi 3 luni de închisoare, pentru tâlhărie calificată, şi clasificat în categoria deţinuţilor care prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului ar fi încercat să îl înjunghie pe şeful de secţie cu un cuţit improvizat şi un ciob provenit de la o oglindă.

Tentativa de omor a fost premeditată. Deţinutul Cristian Stoica a bătut insistent în uşa camerei de deţinere pe motiv că doreşte să se mute la o altă cameră de deţinere. În momentul în care a fost deschisă uşa de la camera de deţinere, de către supraveghetorul de serviciu, deţinutul a încercat, prin grilajul de la uşă, să-l înjunghie pe şeful de secţie cu un ciob provenit de la o oglindă. Asupra deţinutului a fost descoperit şi un cuţit improvizat dintr-o coadă de lingură metalică. Anterior producerii tentativei de omor, şeful de secţie a fost scuipat, înjurat şi ameninţat prin grilajul camerei de de către deţinutul Cristian Stoica. La nivelul Penitenciarului Gherla se cunoaşte că deţinutul Cristian Stoica este unul dintre cei mai agresivi condamnaţi”, scriu sindicaliştii din FSANP în comunicat.

Potrivit sursei citate, grupa de intervenţie l-a imobilizat pe deţinut folosind scuturile şi tonfele din dotare, reuşind să îl încătuşeze, cu mâinile la spate. Acesta a fost dus la cabinetul medical al penitenciarului, întrucât prezenta urme de sânge la nivelul scalpului şi al feţei. Bărbatul ar fi refuzat îngrijirile medicale, adresând, în schimb, ameninţări personalului medical.

În acest context, sindicaliştii reclamă că agenţii de la Gherla sunt „umiliţi de deţinuţi şi fără sprijin din partea superiorilor".

Este de notorietate că sectorul operativ al Penitenciarului Gherla este lipsit de coordonare şi implicare din partea factorilor decizionali. Lipsa de profesionalism şi curaj a ofiţerilor din cadrul sectorului siguranţa deţinerii şi regim penitenciar din Penitenciarul Gherla, care tolerează comportamentele dezadaptative ale deţinuţilor, a condus la producerea unor evenimente negative majore (agresiuni, ameninţări ale angajaţilor de către deţinuţi, tentative de evadare ca în filme etc). La una dintre cele mai importante activităţi din penitenciar (apelul deţinuţilor) supraveghetorii intră în camerele de deţinere cu capul în pământ ca să nu-şi întâlnească privirile cu ale deţinuţilor de teamă să nu fie jigniţi, ameninţaţi. În zadar agenţii întocmesc rapoarte de pedepsire împotriva deţinuţilor pentru încălcarea legii şi regulilor în penitenciar, dacă factorii de conducere ai sectorului operativ anulează în mod dubios rapoartele, încurajând în acest fel comportamentul deţinuţilor. Practic, deţinuţii nu sunt reabilitaţi pentru societate, existând probabilitatea ca, odată liberaţi, să comită alte infracţiuni”, susţine FSANP.

Membrii federaţiei critică dur Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), despre care susţin că „se face că nu vede derapajele de la Penitenciarul Gherla".

Anterior producerii incidentului, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a fost informată cu privire la toate evenimentele negative petrecute la Penitenciarul Gherla, însă nu a dispus niciun control care să verifice aspectele cu care a fost sesizată. Chiar la sfârşitul anului 2021, reprezentanţii angajaţilor au semnalat conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor că este previzibilă o încercare a deţinuţilor de a înjunghia un angajat. La scurt timp s-a şi întâmplat”, mai arată sursa citată.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO