Taxe și impozite plătite la cârciumă sau în curtea unui localnic, într-o comună din Gorj. Localitatea nu are internet
Într-o comună din Gorj, taxele și impozitele locale se plătesc la cârciuma din sat sau în curtea câte unui localnic.
Pentru că mulți oameni sunt în vârstă, un angajat al primăriei merge prin fiecare sat și se întâlnește cu cei care vor să își achite dările către stat. Altfel, bătrânii ar trebui să meargă și 10 km pentru a plăti la ghișeul de la primărie. Localitatea nu are semnal la telefon si nici internet.
În satele din comuna Dănești, localnicii știu că au câte o zi anume în care un angajat de la primărie vine aproape de ei ca să încaseze taxele. Locul de întâlnire este fie un magazin local, fie curtea cate unui sătean.
Constantin Surdu, localnic: „Eu îi primesc cu drag, ne facem datoria față de comunitate, asta e. Oamenii se bucură nespus de mult, e aproape, nu mai consumă cu mașina cu drumul”.
Localnică: „Altfel, trebuie să ne ducem la primărie să plătim. Nu prea departe, dar de aici e departe, nu avem microbuz, trebuie să ne ducem la ocazie, e foarte greu”.
Localnică: „Aici e foarte bine că veniți, că nu mai plătim transportul de aici până la primărie”.
Pentru că joi a fost o zi ploioasă și nici nu au fost împărțite pensiile, oamenii nu s-au înghesuit să achite taxele, deși pot beneficia de reducerea de 10% până pe 31 martie.
Dumitru Paliță, angajat al primăriei: „Vin oamenii, mă sună, mă întâlnesc cu ei, le spun că în data de sunt acolo, nu se pune problema, dar vin tot cei care sunt buni de plată, aia e problema, ceilalți trag de ei de n-ai văzut”.
Taxele se pot achita și online, dar în zonă nu există nici semnal la telefon, nici internet.
Mădălin Paliță, primar comuna Dănești: „La cei în vârstă este mai greu să știți, dar surprinzător sunt foarte mulți bani care se încasează și prin ghișeul.ro”.
În localitate există 3000 de contribuabili din care, statistic, jumătate își achită dările către stat în primele trei luni ale anului.