Țânțarul purtător de boli care se răspândește în Europa. Ce măsuri se iau într-o capitală importantă
Autoritățile sanitare din Paris au acționat pentru prima dată pentru a ucide țânțarii tigru purtători de boli, care se răspândesc rapid în Europa, scrie The Guardian.
Drumurile au fost închise și oamenii au fost rugați să rămână în casele lor în sud-estul Parisului în primele ore ale zilei de joi, în timp responsabilii cu dezinsecția au pulverizat insecticid în copaci, spații verzi și alte zone de reproducere a țânțarilor.
Astfel de măsuri sunt normale în orașele tropicale, dar, din păcate, devin din ce în ce mai frecvente în Europa pe măsură ce țânțarul tigru, care poate transmite virusurile Dengue, Chikungunya și Zika se răspândește din Asia de sud-est, locul său de origine.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În Franța, probleme de câțiva ani
A fost o premieră în Paris, dar Franța a mai avut probleme cu țânțarii, a declarat viceprimarul Parisului, Anne Souyris, care se ocupă de politica de sănătate, pentru televiziunea BFM. „Sudul Franței este afectat de țânțarii tigru de câțiva ani".
Organismul regional de sănătate pentru capitală, ARS Ile-de-France, a declarat că zona vizată pentru fumigație se afla la 150 de metri în jurul casei unei persoane din districtul care a contractat febra dengue în timpul unei călătorii.
„Aceste operațiuni sunt efectuate pentru a reduce riscul de transmitere a virusului Dengue după ce a fost detectat un caz”, a precizat aceasta.
O a doua operațiune de dezinsecție a fost planificată în cursul nopții de joi spre vineri în suburbia Colombes, la nord-est de centrul Parisului, după ce o a doua persoană s-a îmbolnăvit de febră dengue după ce s-a întors dintr-o călătorie în străinătate.
Autoritățile municipale încearcă să prevină dezvoltarea unui lanț de transmitere în regiunea pariziană, în care locuiesc aproximativ 12 milioane de persoane.
Dacă un țânțar tigru înțeapă o persoană care a importat un virus din străinătate, acesta devine apoi un purtător al bolii.
Schimbările climatice duc la răspândirea țânțarului
Țânțarul tigru, cunoscut și sub numele de Aedes albopictus, a ajuns în sudul Europei în primul deceniu al acestui secol și de atunci a înaintat rapid spre nord, stabilindu-se în Franța, Germania și Elveția.
Experții în domeniul sănătății spun că a prosperat pe continent în mare parte din cauza schimbărilor climatice, vremea mai caldă reducând perioada de incubație a ouălor sale, în timp ce iernile nu mai sunt suficient de reci pentru a ucide dăunătorii.
După ce a fost reperat pentru prima dată în Franța în 2004, acesta este acum prezent în 71 din cele 96 regiuni ale sale de pe continent, chiar și în zonele apropiate de coasta nordică a Canalului Mânecii.
Sursa: The Guardian
Etichete: Franta, paris, tantari, boli tantari,
Dată publicare:
01-09-2023 09:17