Ștrandul cu apă sărată dintr-o comună din Mureș, amenajat cu milioane de euro. Vin turiști chiar și din străinătate
Satele din Transilvania ascund adevărate comori cu apă tămăduitoare, iar unele au fost amenajate și primesc turiști.
Așa au apărut locuri de relaxare în Mureș, unde vin cei dornici de odihnă și liniște. Și, pentru că în sfârșit a venit vara, și-au deschis porțile inclusiv ștrandurile sărate.
Satul Ideciu de Jos din județul Mureș stă pe un masiv de sare, iar în zonă sunt numeroase izvoare care alimentează cu apă şi nămol mineral bazinele.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Feier Lucian Lăurean, primar: „Ștrandul, în unele documente, existența lui atestă din 1903, în alte documente am găsit undeva 1915, mai multe înscrisuri, în jurul ștrandului sunt mai multe izvoare de apă sărată Calitățile apei și a nămolului recomandă această stațiune”.
Primăria a făcut amenajări de milioane de euro în ultimii 7 ani. În fiecare sezon, mii de turiști vin aici, mulți pentru tratament.
Turistă: „Îmi place că e aproape de Târgu Mureș, e apă bună. E aerul curat, e o atmosferă plăcută, apa sărată ne face bine.”
„E foarte bună, curată, s-a mai modernizat apa e sărată și face bine la organism”, spune altcineva.
Turiști de la ștrand vin şi din străinătate
Carmen Cociș, proprietar pensiune: „Chiar avem și din Canada, chiar ieri m-au sunat că ar mai dori să vină la noi, le-a plăcut foarte mult, cadrul natural, cadrul simplu, așa în natură, nu foarte foarte aglomerat, am avut și din Israel și din Franța”.
În localitate sunt şi spații de cazare, însă mai puțin de 100. O înnoptare la pensiune costa cu aproape 30% mai mult față de anul trecut, aşa ca o cameră poate fi închiriată cu 140 de lei. Iar un bilet la ștrand este 20 de lei.
Turist: „E un fel de tratament, pentru orice boală, în fiecare dimineață, seara, când e posibilitate”
La doar câţiva kilometri de Ideciu de Jos, în satul Jabenița, se află un alt ștrand cu apă termală. Din păcate, în paragină. Dar și așa, oamenii vin.
„În fiecare an timp de zece ședințe, zece zile le fac, sunt mai relaxat , mai altcumva”
„Când e cald vin, amu nu e cald și vin, ieri au fost mulți ... cum e vremea” spun localnicii
Stațiunea aparține unei familii care nu mai locuiește în România. De câţiva ani, ștrandul cu apa termală și nămol este pus la vânzare, însă până acum nu s-au găsit investitori.